Nostetaanko kissa vihdoin pöydälle? Voidaanko PrEP-estolääkityksen avulla ehkäistä hiv-tartuntoja myös Suomessa?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • -
  • 38

Lontoossa homomiesten uusien hiv-tartuntojen määrä on romahtanut hivin estolääkitys PrEPin ansiosta

Neljä Lontoon johtavaa seksuaaliterveysklinikkaa julkaisi viime kuussa uutisen, jonka mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä homoseksuaalisten miesten keskuudessa on romahtanut dramaattisesti, jopa 40 % vuoden 2016 aikana. Romahduksen päällimmäiseksi syyksi arvellaan hivin estolääkitys prepin käytön yleistymistä. Koska lääkettä ei vielä ole mahdollista saada Brittien julkisesta terveydenhuollosta, suurin osa tilaa sitä netistä.

Lontoossa seksuaaliterveyden asiantuntijat suhtautuvat ilmiöön myönteisesti ja pyrkivät auttamaan prepin tarpeessa olevia ihmisiä löytämään luotettavat nettisivustot lääkkeen tilaamiseen. Lisäksi he tarjoavat mahdollisuuden veri- ja virtsakokeisiin, joiden avulla varmistetaan, että lääkkeet ovat aitoja eikä niistä ole aiheutunut sivuvaikutuksia käyttäjille. Ohjauksen ja neuvonnan avulla Lontoossa on tähän mennessä vältetty lääkkeiden nettitilauksiin liittyvä lääkeväärennysten mahdollisuus. Suosittuja prepin käytössä ja tilaamisessa ohjeistavia sivustoja ovat London School of Hygiene and Tropical Medicinen ylläpitämä PrEPster-sivusto sekä iwantprepnow.co.uk, jota ylläpitää joukko lontoolaisia prep-aktivisteja. Greg Owen, yksi nettisivun ylläpitäjistä arvioi, että yli 2000 ihmistä tilaa lääkettä sivuston kautta.

Ennen seksiä otettava prep-lääke, kauppanimeltään Truvada, estää oikein otettuna jopa 90 % hiv-tartunnoista. Lontoon klinikoiden asiantuntijat toteavat, että täyttä varmuutta prepin ja vähentyneiden tartuntojen yhteydestä ei vielä ole, mutta he eivät keksi ilmiölle muutakaan selitystä. Käsitystä tukee se, että prepin käyttö Lontoossa lisääntyi huomattavasti seksuaalisesti aktiivisilla homomiehillä viime vuonna. Lontoon 56 Dean Street -klinikalla työskentelevän Sheena McCormackin mukaan kondomin käytön lisääntymisellä ei voida selittää hiv-tartuntojen määrän laskua, koska muiden seksitautitartuntojen määrä on säilynyt ennallaan.

Prepin käyttö lisääntynyt ympäri maailmaa – Truvadan hinnasta huolimatta

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Prepin käyttö on lisääntynyt myös muualla maailmassa. Euroopassa Truvada on ilmaista sitä tarvitseville Ranskassa ja Norjassa. Yhdysvalloissa se on ollut saatavilla jo neljä vuotta ja osa vakuutuksista korvaa lääkkeen kustannukset. San Franciscossa vuonna 2016 todetut hiv-tartunnat vähentyivät 17 % verrattuna vuoteen 2015. Tätä on prepin lisäksi selitetty myös tehokkailla matalan kynnyksen testauspalveluilla. Kun hiv-tartunnan saanut saa diagnoosin ja hänellä aloitetaan lääkitys mahdollisimman pian tartuntatilanteen jälkeen, laskee todennäköisyys hivin edelleen tartuttamiseen lähes olemattomaksi.
Truvadan käyttö prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän EU:ssa viime vuoden lopulla. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksen prepin käytöstä riskiryhmille. Se on tällä hetkellä ainoa Euroopassa tarjolla oleva prep-lääke, jonka suurena ongelmana on sen kallis hinta. Euroopassa sen hinta vaihtelee 400–800 euron välillä. Siitä johtuen Lontoossa homomiehet ovat ryhtyneet tilaamaan Truvadan rinnakkaislääkkeitä kaukomailta.

Suomessa lääkkeiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta on laitonta. Prepiä kuitenkin hankitaan jo tälläkin hetkellä kierrättämällä lääkkeet esim. Brittien kautta. Estolääkettä käyttäviä homomiehiä löytyy siis jo Suomestakin.

Milloin PrEP käyttöön Suomessa?

Suomen hiv-strategiasta vastaa kansallinen asiantuntijaryhmä, johon Hivpoint kuuluu yhdessä viranomaistahojen ja muiden hiv-työtä tekevien järjestöjen kanssa. Asiantuntijaryhmässä alkaa keväällä 2017 virallisen ohjeistuksen laatiminen siitä, miten prepiä tullaan jatkossa käyttämään, kenelle sitä voidaan määrätä ja millä perusteella, mikä terveydenhuollon taho vastaa lääkehoidosta sekä siihen olennaisena osana kuuluvasta seurannasta ja säännöllisestä hiv-testauksesta. Työ on vasta alussa ja vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä prepin kohtalo Suomessa tulee olemaan. Vastauksia saadaan vuoden 2017 aikana.

Hiv-säätiön hallituksen jäsen, infektiolääkäri Jussi Sutinen arvelee Ylen 14.1. julkaisemassa artikkelissa, että prep-lääkitys olisi mahdollista saada käyttöön Suomessa, kun EU-markkinoille tulee ensimmäisiä edullisia rinnakkaislääkkeitä. Truvadan lääkepatentti raukeaa vuoden 2017 puolessa välissä, jolloin rinnakkaislääkkeet tulevat myyntiin myös EU:n markkinoille. Sutinen on perehtynyt prepin haittoja ja hyötyjä selvittäneisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka kiistattomasti osoittavat, että lääkityksellä on erittäin hyvä vaste hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn silloin, kun sitä käytetään ohjeiden mukaan.

Sutinen pitää turhana huolta siitä, että riskikäyttäytyminen lisääntyisi hurjasti, jos prepiä on helposti saatavilla. Tutkimuksissa sellaisesta on havaintoja vain vähän. Myös lontoolaisten klinikoiden kokemus vahvistaa tätä käsitystä. Muiden seksitautien määrä homomiehillä ei ole lisääntynyt. Tämä näyttäisi johtuvan siitä, että Lontoossa prep-lääkitystä ovat käyttäneet nimenomaan ne ihmiset, joilla seksitautien kannalta riskikäyttäytymistä olisi joka tapauksessa. Voidaan siis todeta, että silloin, kun lääkityksen piiriin saadaan ohjattua sen todellisessa tarpeessa olevat henkilöt, prepin käyttö ei näyttäisi lisäävän muiden seksitautien määrää, mutta estää muuten hyvin mahdollisen hiv-tartunnan. Se on merkittävä asia niin yksilön oman hyvinvoinnin kuin kansanterveydenkin kannalta. Hiv on koko elämän mittainen krooninen sairaus, jonka hoidosta aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle. Estolääkityksen lisääminen hivin ennaltaehkäisyn keinovalikoimaan on siis tervetullut kehitys.

Arktikkelin on tuottanut Hivpoint

Lähteet:

Yle: Nettilääke romahdutti hiv-tartunnat Lontoossa – Estolääkkeen halpa rinnakkaisversio tulossa Suomenkin apteekkeihin
New Scientist: Massive drop in London HIV rates may be due to internet drugs
Aidsmap: PREP NHS England announces major new PrEP trial for 2017

38 kommenttia

  • 1 / 38
  • saarnaaja
  • 20.1.2017, 14.27
PrEP -- Kenelle sitä voidaan määrätä ja millä perusteella?

Teokratiassamme määrätään, ettei asiakas itse saa päättä omista hoidoistaan ja lääkityksistään. Olisihan se syntiä, jos seksistä selviäisi ilman tartuntoja.
Kissa on ollut pöydällä täällä jo jonkin aikaa, ja varmasti jatkossakin (varsinkin, kun kirjoitan tämän kommentin, vai mitä Yesman...?)

Norjan malli Suomeen, prep-lääkitys vapaaksi sitä haluaville.