Ruotsin puolustusvoimat: Kieltäytyminen aatteellisesta kulkueesta ei rangaistavaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kesällä Tukholman pride-kulkueeseen osallistuneen Ruotsin asevoimien Livgardet-kunniavartiostorykmentin ajoneuvon apukuljettajan tehtävästä kieltäytynyt ei saa rangaistusta. Asiasta päätti puolustusvoimien asiaa käsitellyt kurinpitolautakunta.

Sotilas perusteli kieltäytymistään sillä, että hänen mielestään puolustusvoimien ei pidä osallistua "tämän tyyppiseen temppuiluun". Kieltäytymisen lisäksi hänen kerrottiin puhutelleensa esimiestään asiattomasti.

Miehen kieltäytymisestä raportoitiin puolustusvoimien kurinpitolautakunnalle ja hänelle vaadittiin palkan vähennystä tai varoistusta.

Lautakunnan ratkaisun mukaan valtion laitoksen ei sovi määrätä työntekijää osallistumaan tapahtumaan, jonka tarkoituksena on mielipiteeseen vaikuttaminen. Sen mukaan pride-tapahtumaan osallistuminen on vapaaehtoista.

Mies sanoi aiemmin Ruotsin television uutisille, ettei hänellä ole mitään itse pride-kulkuetta vastaan. Hänen mielestään se kuitenkin on poliittista toimintaa, johon ketään ei voi pakottaa osallistumaan. Hän pitää kurinpitolautakunnan päätöstä periaatteellisesti tärkeänä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kurinpitolautakunta rankaisi miestä kuitenkin kymmenen päivän palkanmenetyksellä, sillä hän oli kieltäytynyt muista työtehtävistä.

SVT: Soldat vägrade Prideparad – får rätt
SVT: Vägrade delta i Prideparad – riskerar straff

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!