Tšekki: Sisäinen adoptio tulossa rekisteröityyn parisuhteeseen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Praha, Tšekki

Tšekissä rekisteröidyssä parisuhteessa eläville on tulossa oikeus adoptoida puolisonsa lapset. Perustuslakituomioistuimen kesällä tekemän päätöksen mukaan sisäisen adoption kielto on perustuslain vastainen.

Asiasta kertoo Suomessa Yle.

Maan hallitus on hyväksynyt asiaa koskevan lakiesityksen. Seuraavaksi asia siirtyy parlamentin käsiteltäväksi, jossa molempien kamarien on hyväksyttävä hallituksen esitys. Esityksen arvioidaan menevän läpi.

Kansan selvä enemmistö hyväksyy mielipidetiedustelujen mukaan sisäisen adoption sallimisen.

Tšekissä samaa sukupuolta olevat ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa heinäkuusta 2006 lukien. Maan tuolloinen presidentti Vaclav Klaus kieltäytyi hyväksymästä parisuhdelakia, mutta maan parlamentti jyräsi presidentin veton.

Asenneilmasto Tšekissä on mielipidekyselyjen antaman tuloksen valossa muuttunut seksuaalivähemmistöjen kannalta myönteisempään suuntaan. Samaa sukupuolta olevien oikeutta rekisteröityyn parisuhteeseen tukee noin kolme neljästä, ja sen kohdalla asenteet paranivat merkittävästi parisuhdelain voimaantulon aikoihin.

Aivan viime aikoina kansan enemmistön suhtautuminen avioliiton avaamiseen myös homopareille on kallistunut myönteisen puolelle. Samaa sukupuolta olevien parien oikeudella ulkoiseen adoptioon on nykyään suunnilleen yhtä paljon tukijoita kuin vastustajia.

Yle: Tšekin hallitus hyväksyi homopareille lisää oikeuksia
GayStarNews: Czech Republic changes adoption laws for same-sex partners

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Kafka
  • 26.10.2016, 13.11
Hyviä uutisia Tšekistä. Tällaisia on ilo lukea. :-)

Tšekki olikin ensimmäinen entisen itä-blokin maa, joka millään tavalla on tunnustanut samaa sukupuolta olevien parien väliset parisuhteet.