HS: Lapsiasiavaltuutettua vaaditaan puuttumaan lapsinäyttelijöihin Tom of Finland -musikaalissa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4
(kuva: Turun kaupunginteatteri)

Lapsinäyttelijöiden haku Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaaliin on johtanut Helsingin Sanomien mukaan huolestuneisiin yhteidenottoihin lapsiasiavaltuutetulle ja huolen ilmaisuihin musikaalin mahdollisesta lasten kasvua ja kehitystä vaarantavasta vaikutuksesta. Lapsiasiavaltuutettua on vaadittu puuttumaan asiaan.

Taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) elämästä kertovaan musikaaliin on haettu 9-12 -vuotiasta tyttöä ja poikaa esittämään päähenkilöä ja tämän siskoa Kaijaa lapsina.

Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama sanoo Helsingin Sanomille, että myös Turun kaupunginteatteri on saanut osakseen samanlaista palautetta kuin lapsiasiavaltuutettu.

Valkaman mukaan lapset eivät ole mukana kohtauksissa, jotka eivät sovellu lapsille - eikä lapsuudessa ole mitään lapsille sopimatonta. Hän myös huomauttaa, että sotanäytelmiin haettavat lapsinäyttelijät eivät synnytä samanlaista palautetta.

Helsingin Sanomissa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvioi, että yhteenottojen taustalla on aikuisten asenteet ja pelot moninaisuutta ja erilaisuutta kohtaan. Seksuaalivähemmistöjen lisäksi muihinkin ryhmiiin kohdistuu samanlaisia asenteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ei tulla ajatelleeksi sitä, onko kyse todella lapsen hyvinvoinnista vai aikuisen pelosta, joka hänellä on herännyt erilaisuutta kohtaan, sanoo Kurttila Helsingin Sanomille.

Aiheesta on käyty keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativan kansalaisaloitteen toinen vireillepanija ja Aito avioliitto ry:n entinen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen on nostanut aiheen esiin sosiaalisessa mediassa värikkäin sanankääntein.

Turun kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaali saa kantaesityksensä tammikuussa 2017. Musikaali on osa virallista Suomi 100 -juhlavuotsiohjelmaa. Suositusikäraja on 16 vuotta.

HS: Homoikoni Tom of Finlandista kertovaan musikaaliin haetaan lapsinäyttelijöitä – lapsiasiavaltuutettua pyydetty puuttumaan asiaan
Turun kaupunginteatteri tekee Tom of Finland -musikaalin

4 kommenttia

Eritoten tuossa US-blogissa ja sen keskustelussa tulee ilmi mielenkiintoisia ajatuksia, mutta Antikainen on yleensä loistava asialinjan kirjoittaja. Näin siis nytkin!