Ensimmäisessä Raaseporin pridessä yli viisisataa osallistujaa

  • Uutinen
  • Pride
  • Mikko Kivinen
  • 1
”Alla är vi homo - sapiens” oli Raaseporin kulkueen pääslogan. (Kuva: Mikko Kivinen)

Lauantaiaamuna 3. syyskuuta 2016 kello 10.30 lähti liikkeelle Tammisaaren nuorisotalolta historian ensimmäinen Raasepori Priden kulkue.

Kulkueessa marssi yhteensä noin 550 ihmistä sateenkaarilipuilla, banderolleilla ja värikkäillä ilmapalloilla varustettuna. Pridekulkue keräsi myös useamman sata ihmistä katselemaan kadunvarsiin pridekulkueen etenemistä.

Kulkueessa mukana marssi myös Suomen ykkössarjatasolla pelaava jalkapallojoukkue Ekenäs Idrottsförening, EIF peliasuissaan.

Kulkueessa mukana marssi jalkapallojoukkue Ekenäs Idrottsförening, EIF. (Kuva: Mikko Kivinen)
Vaikka kulkueessa kulkeneilla ei ollut omia äänentoistolaitteita mukanaan, Raaseporin keskustan ostoskadun Kuninkaantien äänentoisto oli valjastettu soittamaan Priden kanssa yhteensopivaa musiikkia. Varsinkin Katy Perryn “I Kissed A Girl” kappale sai kulkueväen laulamaan äänekkäästi mukana.

Kulkue lähti liikkeelle Tammisaaren nuorisotalolta ja eteni Asematietä Kuninkaantielle ja Kustaa Vaasan tielle ja saapui Stallörenin puistoon, jossa pidettiin Raasepori Priden puistojuhla.

Raasepori priden pääorganisaattorina toiminut nuorisosihteeri ja nuorisovaltuuston ohjaaja Fredrika Åkerö kertoi, että aloite Raaseporin ensimmäisen priden järjestämisestä tuli Raaseporin nuorisovaltuuston aloitteesta nuorisovaltuustolta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kello 11 alkanutta puistojuhlaa juontamassa oli Catariina Salo.

Raasepori Priden juontajana toimi Catariina Salo. (Kuva: Mikko Kivinen)
Juhlassa kuultiin puheita muun muassa Ruotsin kansallismuseon ja Prins Eugens Waldemarsudden ylijohtajalta Berndt Arellilta, joka toimi Raseborg Raasepori Priden suojelijana. Arell kertoi suostuneensa heti suojelijan tehtävään, kun häneen otettiin yhteyttä. Puheessaan hän korosti yhdenvertaisuutta edistävien työpanosta ja muutosta, joka jo on tapahtunut.

- Tämä on tärkeä manifestaatio, joka muuttaa yhteiskuntaa hyvällä tavalla, siksi että kaikki - ei vain homot ja lesbot - vaan kaikki, koko yhteiskunta on täällä. Yhdessä näytämme, että yhteiskunta on tasa-arvoisempi tänään kuin mitä se oli aikaisemmin. Meillä on kaikilla vastuu siinä tehdä jotain, muuttaa jotain. Tärkein työkalu siinä on, että olemme itse ihan henkilökohtaisesti mukana. Raseborg pride on siitä erinomainen esimerkki, sanoi Arell.

- Olen todellakin ylpeä tänään olla täällä, koska se pikkukaupunki missä minä kasvoin, tällainen manifestaatio ei olisi ollut mahdollinen siellä. Onneksi maailma muuttuu ja onneksi olemme nyt täällä. Pride on erittäin vakava asia, mutta enemmän se on juhlaa, ja tänään me juhlimme yhdessä, iloitsi Arell kaksikielisessä puheessaan.

Ruotsin kansallismuseon ja Prins Eugens Waldemarsudden ylijohtaja Berndt Arell toimi Raseborg Raasepori Priden suojelijana. (Kuva: Mikko Kivinen)
Lisäksi tervehdyksensä juhlaan toiv Raaseporin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Thomas Blomqvist (rkp), joka iloitsi puheessaan siitä, että Raasepori on saatu pride-kartalle. Puheenvuoron pitivät myös Miss Gay Finland 2016 Helmi-Maaria Jokinen ja Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis.
Raaseporin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Thomas Blomqvist (rkp) (Kuva: Mikko Kivinen)
Miss Gay Finland 2016 Helmi-Maaria Jokinen (Kuva: Mikko Kivinen)
Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis. (Kuva: Mikko Kivinen)
Raasepori Pride 2016 oli yksipäiväinen tapahtuma. Puistojuhla kesti noin klo 14 asti. Juhlassa nähtiin myös monenlaisia musiikki- ja tanssiesityksiä. Iltapäivästä eteenpäin iltaan saakka luvassa oli paneelikeskusteluja, workshoppeja, elokuvanäytös ja iltabileet.

Raasepori Pride 2016 facebook eventin sivu

1 kommenttia

Tuohan lähentelee jo liki perinteistä syksyn sadokorjuujuhla-Kekrin aikaa,
eli Pridetkin alkavat olla varsin herKullista tapahtumarikkautta.