Suomalaista sateenkaarihistoriaa rekisteristä poistettavien yhdistysten listalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Psyke r.y.:n toiminta hiipui 1980-luvun puolivälin jälkeen.

Suomalaisen järjestäytyneen sateenkaarihistorian varhaisvaiheisiin kuuluva Psyke r.y. kuuluu niihin yhdistyksiin, joita ollaan poistamassa yhdistysrekisteristä.

Kaikkiaan kymmeniätuhansia toimintansa lopettaneita yhdistyksiä ja seuroja on määrä siivota Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) rekisteristä. Rekisterissä on noin 40 000 sellaista yhdistystä, joista ei ole kuulunut elonmerkkejä 20 vuoteen.

Osa PRH:n listan poistettavista yhdistyksistä on kuitenkin yhä toiminnassa, mutta niiden vastuuhenkilöt ovat jättäneet ilmoittamatta toiminnasta. Mikäli yhdistys on yhä aktiivinen, voi asiasta ilmoittaa 12.1.2017 mennessä kirjallisesti. Tällöin yhdistystä ei poisteta rekisteristä.

Yhdistysrekisterin siivous liittyy uuteen yhdistyslakiin.

Kaikkiaan Suomen yhdistysrekisteriin on merkitty noin 135 000 yhdistystä. Yhteenlasketuksi jäsenmääräksi arvioidaan noin 15 miljoonaa. Vain rekisteröidyt yhdistykset ovat oikeuskelpoisia, eivätkä niiden jäsenet vastaa henkilökohtaisesti yhdistyksen velvoitteista. Rekisteröimättömän yhdistyksen toiminnasta sen sijaan kantavat vastuun sen yksittäiset jäsenet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Psyke r.y. perustettiin 1960-luvun lopulla ajamaan seksuaalivähemmistöjen asiaa. PRH:n Yhdistysnetin tietojen mukaan yhdistys on rekisteröity 30.12.1970, mutta toiminnassa mukana olleiden antamien tietojen perusteella rekisteröinnin ajankohta olisi ollut jo vuonna 1969.

- Sanoin ääneenkin aikoinaan jokusen kerran, että niin Psyke kuin Setakin toimivat siksi, että ne tekisivät itsensä tarpeettomiksi. Psyke taisi hiipua vuoden 1986 vaiheilla. Nostalgiaa tunnemme me monet, ainakin Sirkan tanssien takia. Ne olivat ainutlaatuinen yhteisö, kuten Jimmy Sommevillekin on todistanut. Tuskin elvytettävissä. Sirkkaa ei ole, ja meitä muita ikääntyviä on vähän, toteaa pitkään Psyke ry:n puheenjohtajana toiminut Veli Hyvärinen.

Psyke julkaisi "96"-nimistä lehteä.

Psyken rinnalle osittain samojen henkilöiden voimin syntyi vuonna 1974 enemmän poliittista vaikuttamista painottanut toimija Seksuaalinen tasavertaisuus – Sexuellt likaberättigande – SETA ry. Seta ry toimii yhä aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisen aseman puolesta.

Psyke ry:n historiaa
PRH: Yhdistysrekisteri ajan tasalle – rekisteristä poisto uhkaa 40 000 yhdistystä
PRH: Yhdistyslaki muuttuu: toimimattomat yhdistykset pois rekisteristä

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 1.9.2016, 11.42
Psykellä oli alaosastoja eri puolilla maata. Osa niistä rekisteröityi itsenäsiksi yhdistyksiksi ja liittyi Setan jäseniksi siinä vaiheessa, kun Setasta tuli 1990 valtakunnallinen, ja pääkaupunkiseudulle perustettiin Helsingin seudun Seta. Nimet tosin ovat vaihtuneet: ei ole enää esimerkiksi Oulun Pulssia eikä Vagabondia Tampereella.

Itsenäisinä elämään jääneitä Psyken entisiä alaosastoja saattaa löytyä listalta. Ja myös myöhemmin perustettuja järjestöjä, jotka sammuivat, ja joiden tilalle on perustettu uudet nykyiset Setan jäsenjärjestöt (Jyväskylä?, Lahti?).