Seksuaalivähemmistöillä heteroita enemmän terveysongelmia

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 2

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla aikuisilla on vähemmistöihin kuulumattomia useammin terveysongelmia. Myös tupakointi ja alkoholin liikakäyttö on hlb-vähemmistön keskuudessa yleisempää.

Tiistaina julkaistun yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen havainnot tukevat aiempien, suppeammalla ja vähemmän edustavalla otoksella tehtyjen vastaavien selvitysten havaintoja.

Tutkijoiden arvion mukaan terveyserojen taustalla saattaa olla seksuaalivähemmistöjen kokema rakenteellinen ja suora syrjintä, joka johtaa ns. vähemmistöstressiin. Tutkimus ei kuitenkaan anna suoraa vastausta ilmiön syistä.

Tulosten mukaan homomiehet kokevat kolme kertaa heteromiehiä todennäköisemmin psyykkistä ahdistusta. Lesboilla on lisäksi heteronaisia keskimäärin heikompi terveydentila ja useammin kroonisia terveysongelmia.

Erityisen huonossa asemassa ovat biseksuaalit, varsinkin miehet. Tutkimustulosten mukaan biseksuaalisilla miehillä vakava psyykkinen ahdistus on viisi kertaa heteromiehiä yleisempää ja alkoholiongelmat kolme kertaa yleisempiä. Biseksuaalimiehet myös tupakoivat kaksi kertaa useammin kuin heteromiehet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erot terveydessä tulivat esiin, vaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluvat olivat keskimäärin korkeammin koulutettuja ja parempituloisia kuin saman ikäiset heterot.

Oppilaitosten Vanderbilt University School of Medicine ja University of Minnesota School of Public Health tutkijoiden tekemä tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Internal Medicine -lehdessä. Tutkimukseen vastasi 525 naispuolista ja 625 miespuolista homoseksuaalia, 515 biseksuaalia ja 67 000 heteroseksuaalia henkilöä. Vastaajien keski-ikä oli 47.

LGB adults experience higher rates of distress, impaired physical health than heterosexuals
PinkNews: LGBT adults experience higher rates of psychological distress and impaired physical health than heterosexuals
Terveys.fi: Seksuaalivähemmistöillä edelleen enemmän terveysongelmia

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Vapausjavastuu
  • 29.6.2016, 18.50
"Vähemmistöstressi?" Jos toi termi täyttää nykyisin tieteellisen määritelmän kriteerit niin voidaan todellakin puhua tieteen alamäestä modernissa maailmassa.
Yhyy,paha heteromies pakottaa mut tupakoimaan,dokaamaan ja harrastamaan suojaamatonta seksiä. (Kumpa vaan)
Itse olen homo enkä tee mitään edellä mainituista,mikä on täysin itsestäni kiinni.Mitä jos ihan oikeasti lopettetaisiin toi tarpeeton uhriutuminen ja otettaisiin vastuu omasta käytöksestä ja elämästä?
Kuten tarkasti lukemalla voi havaita, on "vähemmistöstressi" -käsitteen edessä lyhenne "ns.", eli "niin sanottu". Ei siis tarvitse olla huolissaan; se ei ole tieteen hyväksymä määritelmä. Tiede kuitenkin tunnistaa ilmiön, johon tuolla käsitteellä viitataan.

Mielenterveyden ongelmat ovat periaatteessa ihan samanlaisia kuin fyysisetkin sairaudet. Ne eivät katoa, vaikka kuinka "ottaisi vastuuta".

Minäkään en tupakoi, enkä harrasta suojautumatta "lihan iloja" (siitähän ei edes puhuttu) - ja juomisenkin ole suurimmaksi osaksi jättänyt. Toisaalta; avoimesti itsensä hyväksyneenä homona en koe suuntautumiseni vuoksi ongelmia. Minä kuitenkin ymmärrän, ettei kaikilla välttämättä ole asiat sen suhteen kunnossa - tai voimia yrittää läpi harmaan kiven.