Wivi Lönnin muistolaatta Hotelli Helkan seinässä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Ensimmäinen suomalainen naisarkkitehti Wivi Lönn on saanut muistolaatan helsinkiläisen Hotelli Helkan seinään. Lönn on suunnitellut tämän NNKY:n omistaman rakennuksen. Hän asui hotellissa 38 vuotta, siitä ajasta pari vuotta yhdessä elämäntoverinsa Hanna Parviaisen kanssa.

Viivi Lönn on suunnitellut monia tunnettuja rakennuksia, mm. Tallinnaan Estonia-teatterin ja Helsinkiin Uuden ylioppilastalon (molemmat yhdessä Armas Lindgrenin kanssa). Hotelli Helka sijaitsee Nuorten Naisten Kristillisten yhdistysten omistamassa talossa Pohjoisella Rautatienkadulla, kivenheiton päässä uudesta Hercules-yökerhosta.

Arkkitehti Wivi Lönnillä ja kauppaneuvos Hanna Parviaisella oli asunto myös Pariisissa, ja he matkustelivat paljon ympäri Eurooppaa. Hotelli Helka uusittiin täydellisesti vuonna 2006, eikä luultavasti ole säilynyt mitään jälkiä Lönnin ja Parviaisen käyttämästä huoneistosta.

Wivi Lönn muutti asumaan Hotelli Helkaan vuonna 1928. Parviainen asettui Helsinkiin pysyvästi vuonna 1936. Lönn kuoli vuonna 1966. Hanna Parviainen oli kuollut jo 1938.

Muistolaatasta järjestettiin suunnittelukilpailu ja sen voitti arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri työllään Silhuette. Julkaisutilaisuus oli 24.4.2016.


Lisää Wivi Lönnistä ja Hanna Parviaisesta löytyy mm. tästä ranneliike.netin artikkelista.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta