Kolumbian perustuslakituomioistuimen päätös vahvisti samaa sukupuolta olevien avioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Kolumbian perustuslakituomioistuimen torstaina tekemän päätöksen myötä 20.6.2013 tai sitä myöhemmin virallistetut samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan avioliitoiksi. Tuomioistuimen päätös astuu voimaan kuukauden sisällä, kun päätös tulee virallisesti kirjatuksi.

Kuusi yhdeksästä oikeuden tuomarista katsoi, että "kaikilla ihmisillä on vapaus päättää perheen perustamisesta oman seksuaalisen suuntautuneisuutensa mukaisesti -- siten että perustuslaki ja muu lainsäädäntö takaavat yhdenvertaisen kohtelun".

Vuonna 2011 perustuslakituomioistuin määräsi kansalliskongressin säätämään tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kesäkuuhun 2013 mennessä. Lainsäätäjät eivät kuitenkaan saaneet tarvittavaa lainsäädäntöä luotua määräaikaan mennessä. Tämän jälkeen homoavioliittokysymys jäi lainsäädännön "harmaaksi alueeksi", ja monet homoparit tulivat käännytetyiksi tuomarien ja notaarien pakeilta.

Huhtikuun alussa maan perustustuomioistuin päätti hylätä äänin 6-3 tuomari Jorge Ignacio Preteltin esittämän päätösluonnoksen. Sen mukaan avioliitto olisi ollut vain miehen ja naisen välinen, ja samaa sukupuolta olevien avioliitoista päättäminen olisi ollut kongressin asia. Käytännössä perustuslakituomioistuimen 7. huhtikuuta 2016 tekemän ratkaisun myötä samaa sukupuolta olevien oikeus avioliittoon vahvistui, eikä jatkossa kieltäytymiseen homoparien vihkimisestä ole laillisia perusteita.

Tuomari Alberto Rojas Ríon valmistelemassa esityksessä todettaan, ettei samaa sukupuolta olevien avioliitto ole vastoin perustuslakia. Esitys hyväksyttiin 28. huhtikuuta 2016 samoin äänin 6-3. Käytännössä päätös johtaa siihen, että samaa sukupuolta olevat liittonsa 20. kesäkuuta 2013 jälkeen virallistaneet parit tunnustetaan aviopareiksi. Sitä ennen parisuhteensa virallistaneet joutuvat solmimaan erikseen avioliiton.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aiemmin samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa. Päätöksen myötä homoparit saavat heteroparien kanssa virallisesti yhdenvertaisen aseman.


Katolisessa Latinalaisessa Amerikassa aiemmin samaa sukupuolta olevien avioliitot on sallittu Argentiinassa, Brasiliassa ja Uruguayssa sekä eräissä Meksikon osavaltioissa.

BBC: Colombia legalises gay marriage
Kolumbian perustuslakituomioistuin: homopareilla oikeus avioliittoon
Oikeus päätti Kolumbiassa: homoparien adoptiokielto rajoittaa lasten oikeutta perheeseen

1 kommenttia

Ensimmäinen hääpari
Kolumbiassa ensimmäisiksi ehtivät Fernando Quimbayo ja José Ticora, jotka vihittiin Calin maistraatissa toissapäivänä. Kaksi uutista ja video paikallisessa lehdessä:

http://www.elpais.com.co/elpais/cali/noticias/asi-fue-primera-boda-gay-cali

http://www.elpais.com.co/elpais/cali/noticias/siga-transmision-vivo-primera-boda-gay-cali-0

Lämpimät onnittelumme täältä Pohjolasta.
----
Kolumbian maistraattien toiminnasta vastaava Jorge Enrique Vélez muistutti viime viikolla julkaisemassaan ohjeistuksessa, että maan kaikkien maistraattien on ehdottomasti noudatettava lakia ja vihittävä myös samaa sukupuolta olevat pariskunnat samalla tavalla kuin eri sukupuolta olevat.

Kommenttia muokattu: 26.05.2016 klo 00:10