Näkyvä homottelutapaus Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

NHL-jääkiekkojoukkue Blackhawksin hyökkääjä Andrew Shaw hermostui tiistaina St. Louis Bluesia vastaan käydyn ottelun viime minuuteilla estämisestä saamastaan jäähystä. Istuessaan jäähyaitiossa Shaw nimitteli tuomaristoa alatyylisesti esimerkiksi homoseksuaalisuuteen viittaavilla solvauksilla.

NHL selvittää parhaillaan tapausta, eikä kommentoi asiaa ennen kuin selvitysprosessi on päättynyt.

- Tunteet kävivät pinnassa, enkä tiedä mitä sanoin. Olin luonnollisesti järkyttynyt rangaistuksesta pelin noin myöhäisessä vaiheessa, selitti Shaw toimintaansa Chicago Tribunelle.

Huutelun lisäksi Shaw osoitti mieltään myös näyttämällä keskisormia tuomareille. Arvioiden mukaan Shaw saa todennäköisesti pelikieltoa toimintansa vuoksi. TV-ruuduille asti päätyneestä kuvasta huulilta voi lukea Shawn kiukkuisen "F**king faggot, f**k you!" -huudon.Tapauksen huomioi myös jääkiekon piirissä vuodesta 2012 toiminut asennekampanja You Can Play, joka vaatii selitystä NHL:ltä. You Can Play -kampanjassa vaikuttajat ja pelaajat sitoutuvat "If you can play, you can play" (suom. ”jos osaat pelata, voit pelata”) –asenteeseen eli siihen, että pelaajaa pitää arvioidea yksinomaan pelaamisen kautta, eikä esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluminen ei ole este NHL-uralle. Kampanja on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi katsomoissa ja pelikentilläkin aiemmin yleiseen "homotteluun".

Blackhawks pahoitteli pelaajansa käytöstä keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa ja totesi joukkueen olevan pettynyt Shawn käytökseen. Myös Shaw itse pahoitteli tiedotteessa käytöstään ja sanomisiaan. Hän toteaa joutuvansa pyytämään monilta ihmisiltä anteeksi.

Blackhawks hävisi lopulta ottelun. Blackhawks joutui häviön myötä tukalaan tilanteeseen, sillä sen taival tällä kaudella voi päättyä torstaina, jos se häviää St. Louis Bluesille.

Päivitys 21.4. klo 5.45: NHL määräsi Shawin yhden ottelun mittaiseen pelikieltoon huutelusta. Lisäksi hän sai 5 000 dollarin sakon keskisormi-merkeistä.

Chicago Tribune: NHL investigating possible homophobic slur by Blackhawks´ Andrew Shaw
NHL-tähtien yllätysisku homofobiaa vastaan

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!