Tallinnan uutta Vanilla Lounge -baaria pyörittävät suomalaiset

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 5
Uuden baarin olemassaolosta kerrotaan ohikulkijoille ja baaria etsiville vielä toistaiseksi väliaikaisin kyltein. (kuva: Vanilla Lounge)

Tallinnaan Viru-kadun varrelle on avattu Vanilla Lounge -niminen cocktailbaari ja yökerho. Ovet avautuivat ensimmäisen kerran perjantaina 11.3. remonttibileiden merkeissä, mutta varsinaisia avajaisia vietetään huhtikuun puolivälissä.

- Remonttia jatkettiin vielä arkena ensimmäisen ja seuraavan viikonlopun jälkeen, ja baarin puoli valmistui pääsiäiseksi. Aivan kaikki tilattu grafiikka ja muutamat muut yksityiskohdat eivät ole vielä saapuneet, mutta baarin loppullinen ilme on tarkoitus olla valmiina virallisiin avajaisiin, jotka ovat lauantaina 16. huhtikuuta, kertoo ranneliike.netille ravintolapäällikkö ja paikan toinen pääomistaja Jani Nieminen.

Sijainti paraatipaikalla vanhassakaupungissa

Aikanaan Tallinnan vanhankaupungin Sauna-kadulla - joka on Viru-kadun poikkikatu - sijaitsi homobaareja kaksinkin kappalein: X-baar ja Angel, joista ensimmäinen toimii nykyään vanhankaupungin liepeillä Tatari-kadulla noin puolen kilometrin päässä Viru-kadusta. Sen lähellä sijaitsevat G-punkt ja vain miehille suunnattu Club 69. Angel puolestaan on jo historiaa. Sateenkaarevalle asiakaskunnalle suunnattua baaria ei vuosiin ole vanhassakaupungissa ollut.

Vanilla Lounge sijaitsee osoitteessa Viru 4, joka on muutaman minuutin kävelyn eli noin 200 metrin päässä Virun portista, kohti Tallinnan Raatihuoneentoria. Tarkempi sijainti on suomalaistaustaisen Satumaa-karaokeravintolan alakerrassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Paikkaa on kehuttu viihtyisäksi ja tyylikkääksi sekä sijaintia loistavaksi. Se on herättänyt uteliaisuutta ja mielenkiintoa niin paikallisissa kuin turisteissakin. Paikassa on myös keittiö eli pian tarjolla on myös pientä suolaista purtavaa, kertoo Nieminen.

- Vanilla Lounge on päivällä ja alkuillasta viihtyisä seurustelupaikka ja sopii erittäin hyvin muutaman cocktailin nauttimiseen vaikkapa shoppailun lomassa. Illan pimetessä tila muuttuu clubimaisemmaksi ja rohkeimmat voivat käydä näyttämässä parhaat tanssiliikkeensä clubin korokkeella laservalojen välkkyessä savuverhoa vasten.

Baaritiski (kuva: Vanilla Lounge)

Alkuun Vanilla Lounge on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin ilta-kuudesta aamuyön tunneille, ja sisäänpääsy on ilmainen. Kesällä ravintolan on määrä olla auki joka päivä.

- Kesäkaudella aukioloajat laajentuu myös maanantaille ja tiistaille, sekä ruokatarjoilun alkaessa lounge avautuu jo lounasaikaan. Tarkemmat voimassa olevat aukioloajat löytyvät helposti loungen Facebook-sivulta. Sieltä löytyy myös tiedot tulevista tapahtumista ja muista uutisista. Koska suomalaiset anniskelulait ei täällä päde niin bileitä voidaan jatkaa niin kauan kun bileväki jaksaa juhlia!, hehkuttaa Nieminen.

Vironkielisen kantaväestön lisäksi Tallinnassa on myös suuri venäjänkielinen vähemmistö. Turisteja taas tulee eniten Suomesta, mutta muualtakin. Palvelua luvataan useilla kielillä, myös suomeksi.

- Osa henkilökunnasta puhuu myös suomea, mutta myös muut kielet ovat edustettuina. Tilaamista helpottamaan cocktail-menu käännetään suomeksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi, lupaa Nieminen.

Vanilla Loungen baaritiskin tarvikkeisiin kuuluu mm. onnenpyörä (kuva: Vanilla Lounge)

Nieminen kertoo, että etenkin suomalaiset kyselevät usein asiakaspaikkojen määrää. Virossa asia nähdään toisin kuin Suomessa, joten paikan koko ja asiakaspaikkojen määrä eivät ole samalla tavalla vertailukelpoisia.

- Paikalliset laskevat tarjolla olevat istumapaikat tai että kuinka paljon ihmisiä mahtuu tilaan seisomaan drinkin kanssa. Tila ei ole valtava, joten pienemmälläkin porukalla täällä saa todella hyvät bileet pystyyn. Tilaan mahtuu kuitenkin noin 150-200 henkilöä juhlimaan samaan aikaan!

Suomalaiset omistajat

Vanilla Loungella on suomalaiset omistajat. Toisena pääomistajana ja ravintolapäällikkönä toimii Helsingissä ja Lontoossa ravintola-alan kokemusta kerännyt homoaktivistiksi tunnustautuva Jani Nieminen, joka oli myös Mr. Gay Finland -kilpailun finaalissa vuonna 2012. Toinen pääomistaja on Juho Karhumäki - aidon tasa-arvon puolestapuhuja. Karhumäki toimii pääasiassa taustavoimana, ja käytännön liiketoiminnan pyörittäminen jää Niemisen vastuulle.

Monet ravintolayrittäjät - ja muutkin yrittäjät - kertovat tarinoita Suomen lannistavasta byrokratiasta, luukulta luukulle pallottelusta ja romaanien paksuisista täytettävistä lomakenivaskoista. Entä ravintolayrittäjyys Virossa?

- Lupakäytäntö alkoholin myynnin suhteen on Virossa hyvin erilainen kuin Suomessa. Virossa lähes kaikki viralliset asiat voi hoitaa sähköisesti ja allekirjoittaa ID-kortilla. Näin kävi myös alkoholin- ja tupakanmyyntiluvan kanssa. Asia hoidettiin kuntoon vierailemalla paikallisessa virastossa, jossa ystävällinen englantia taitava asiakaspalvelija ohjasi meidät yleisökoneelle. Syötimme ID-kortin lukijaan, jonka jälkeen asiakaspalvelija neuvoi mistä oikea hakemus löytyy. Käytännössä lupa haettiin vain ”rasti ruutuun” -menettelyllä. Lupa ja luvan hakeminen ei maksanut mitään ja lupa oli heti voimassa, kuvailee Nieminen.

Nieminen kertoo, että ruuan myyntiä valvotaan tarkemmin, ja sitä varten vaaditaan laboratoriotestejä muun muassa veden puhtaudesta.

- Viranomaisten ja muiden virallisten tahojen kanssa asiointi on toiminut todella tehokkaasti ja asiallisesti, vaikka homobaariteema on selvästi esillä.

(kuva: Vanilla Lounge)

Tunnuslauseessaan Vanilla Lounge kertoo olevansa #ProudlyDifferent - ylpeästi erilainen.

- Paikan alkuperäinen nimi oli Juhomos, joka myös on yrityksen virallinen nimi. Nimen taustalla on tietenkin toisen pääomistajan etunimi.

Nimi kuitenkin vaihdettiin lennosta. Nieminen kertoo, että yllättävä nimenvaihdos johtui paikallisten yrittäjien huolesta siitä, houkuttelisiko homomainen baarin nimi homovastaisia henkilöitä lähistölle.

- Valitettavasti pelko on täällä vielä hyvinkin aiheellinen, joten päädyimme vaihtamaan nimen yhteisymmärryksessä. Tykästyimme kuitenkin Juhomos-nimeen niin paljon, että jatkamme sen käyttöä Facebookissa järjestämällä WE LOVE JUHOMOS -clubin, kertoo Nieminen.

Nieminen on asunut Suomenlahden eteläpuolella miltei vuoden. Hän kertoo odottaneensa homovastaisempaa ilmapiiriä, mutta yllättyneensä myönteisesti siitä, kuinka liberaali ja avoin Tallinna lopulta on. Niemisen mukaan paljon on silti vielä tehtävää, että Virossa päästään samalle tasolle kuin vaikkapa Suomessa.

- Vaikka Virossa on homovastaisempaa kuin Suomessa, niin on se kuitenkin Baltian liberaalein maa. Ja varsinkin Tallinna on hyvin kansainvälinen ja liberaali kaupunki, kehuu Nieminen.

Vanilla Lounge Facebookissa

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • yrittäjä itsekin
  • 29.3.2016, 3.39
Tarinat Suomen lannistavasta byrokratiasta ovat lähinnä yrittäjien omaa kansanperinnettä.
  • 2 / 5
  • Utelias
  • 30.3.2016, 14.56
Voisikohan tuo lannistavuus olla alakohtaista? Itse yrityksen tekninen perustaminenhan taitaa olla vain yhden lomakkeen täyttämisestä kiinni...