Finnmatkojen uudessa mainoksessa syleilee miespari

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Finnmatkojen pohjoismaihin suunnatussa Sensimar-hotellikonseptia markkinoivassa mainoskampanjassa nähdään yhdessä mainostoteutuksessa miespari.

Asiasta kertovan Ilta-Sanomat -lehden mukaan mukaan Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo arvioi tapausta harvinaiseksi. Tarjamo toteaa mainonnan viestittävän yrityksestä ja arvomaailmasta. Mainostamalla yhdenvertaisesti yritys viestii palveluidensa sopivan kaikille, mutta hänen mukaansa se toisaalta asettaa yrityksen arvioitavaksi.

- Mainoksemme kuvastavat matkoillamme lomailevien ihmisten laajaa kirjoa. Olemme nykyaikainen matkanjärjestäjä, ja tasavertaisuus on meille tärkeää. Olemme ylpeitä, että asiakaskuntamme muodostaa monipuolinen joukko erilaisia ihmisiä, Finnmatkojen maajohtaja Tiina Sirén toteaa.

- Mainos välittää vahvan ja myönteisen viestin kahden ihmisen välisestä rakkaudesta. Kaikki ihmiset, seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, ovat tervetulleita lomamatkoillemme. Mainoksessa esiintyvä pari on pariskunta oikeassakin elämässä ja tästä koko Sensimar-konseptissa on kyse: aidoista tunteista, sanoo Sirén.


Monissa muissa maissa erityisesti matkailumainontaa on suunnattu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville jo pitkään, mutta Suomessa kohderyhmä ollaan vasta nyt löytämässä. Tammikuussa 2016 järjestetyillä Helsingin Matkamessuilla sateenkaariteema oli näkyvästi esillä.

Sateenkaariteemaa mainonnassa

Viime vuosina seksuaalivähemmistöön kuuluvia hahmoja on mainonnassa nähty valtaväestöön verrattuna samanarvoisessa asemassa yhä enemmän.

Tom of Finland -kuvaston tuotteisiinsa tuonut Finnlayson ja Posti ovat luonnollisesti tuoneet tuotemainonnassaan esiin seksuaalivähemmistöjä. Jäätelövalmistaja Ingman toteutti keväällä 2010 Kingis-jäätelön mainoskampanjan verkossa. Siinä yhtenä kolmesta vaihtoehtoisesta lopusta mainoksen tarinalle oli se, että miespuoliset nuorukaiset löytävät toisensa.

Vuonna 2010 Åttå Drinkero -mainoksiinsa norjalaisen Kjartan-hahmon ottanut Hartwall sai kritiikkiä osakseen, kun jotkut loukkaantuivat koettuaan hahmon käsittelevän kielteisesti homoseksuaalisuutta. Vuonna 2009 silmälasimainostaja Instrumentarium sai Setan kunniarotta-häpeäpalinnon silmälasimainoksesta, jossa likinäköinen heteromies ajautuu vahingossa homobaariin ja joutuu lähentelyjen kohteeksi. Homoseksuaalisuus esitettiin mainoksessa kielteisenä asiana.

Loppuvuodesta 2013 julkaistussa Coca-Cola -virvoitusjuoman tv-mainoksessa ei esimerkiksi Suomeen ja Irlantiin tarkoitetussa versiossa nähty naimisiin mennyttä miesparia, kun esimerkiksi Norjan ja Hollannin versioissa miespari nähtiin - vaikka lopulta pariskunta osoittautui australialaiseksi pariskunnaksi, joka juhli parisuhteensa rekisteröimistä. Virvoitusjuomajätin eri maiden toimistot perustelivat ratkaisua ristiriitaisesti, vetoamalla esimerkiksi kunkin markkina-alueen lainsäädäntöön. Virvoitusjuomayrityksen Suomen viestintäpäällikkö kertoi, että valittavana oli kaksi vaihtoehtoa, ja Suomessa mainokseen valittiin eri rotua olevien henkilöiden hääjuhlafilmi.

Ulkomailla ja kansainvälisesti sateenkaarivähemmistöt ovat olleet pidemmän aikaa satunnaisesti esillä mainonnassa. Esimerkiksi Ikea palkittiin vuonna 2007 mainoksesta, jossa esiintyi miespari. Vuoden 2015 alussa Tiffanyn mainoksessa nähtiin miespari. Ranskassa McDonalds on mainostanut teemalla "Tule sellaisena kuin olet" ja Burger King on monissa maissa Suomi mukaanluettuna huomioinut pride-tapahtumia. Ainakin USA:ssa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa jäätelömerkki Ben & Jerry's on markkinoinut tuotteitaan sateenkaariteemalla.

Finnmatkat: TUIn uusin mainosvideo nousi Finnmatkojen kautta aikain jaetuimmaksi sosiaalisen median sisällöksi
Ilta-Sanomat: Matkanjärjestäjän mainosvideossa syleilee miespari – Seta: ´Harvinaista´
Vuoden 2016 Matkamessuilla esillä myös sateenkaarinäkökulma
Keskustelu: Ensimmäinen suomalainen ´normihomo´ mainos

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta