PS-Nuorten sukupuolikampanjan herättämä keskustelu jatkuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

PS-nuoret käynnistivät torstaina "sukupuolikampanjan", jolla pyritään vastustamaan "sukupuolineutraalin yhteiskunnan ideaa" ja "feminismin pyrkimyksiä kyseenalaistaa sukupuolet". Julkistamista koskettavassa tiedotteessa esitetyt käsitykset sukupuolisuudesta saivat laajaa kritiikkiä niin sosiaalisen median keskusteluissa kuin asiantuntijoiltakin.

Esimerkiksi tiedotteissa esitetty tulkinta sukupuolineutraalius-käsitteen luonteesta herätti laajaa hämmästystä. Monissa kommenteissa muistutettiin, että sukupuolineutraalisuus ei tarkoita sukupuolisuuden häivyttämistä, vaan tilan antamista muullekin kuin "sukupuolilokeroiden" sisään mahtuville sekä sukupuoliroolien tuputtamisen välttämistä.

PS-nuoret kutsuivat kampanjaansa "sukupuolivallankumoukseksi", jolla olisi määrä lopettaa lasten ja nuorten hämmentäminen. Väestöliiton nuorille suunnattu Hurma-lehti vastasi PS-nuorille vuonna 2015 toteutetun leima-kampanjansa yhden valttikortin viestillä: "Jos vastaasi kävelee henkilö, jonka sukupuolesta et ole varma, noudata seuraavia ohjeita: 1.-älä huolestu 2.-jatka elämää".

Joidenkin näkemysten mukaan PS-nuorten tiedoiltaan heikko keskustelun avaus voi toisaalta johtaa sukupuolen moninaisuudesta käytävän keskustelun lisääntymiseen ja esimerkiksi transsukupuolisuus-ilmiötä koskevien stereotypioiden kyseenalaistamiseen julkisessa keskustelussa.

Setan verkkosivuilla kritisoitiin sitä, että PS-nuorten varapuheenjohtaja Tiina Palovuori typisti sukupuolisuuden X- ja Y-kromosomeihin. Setan nuorisotoimikunnan jäsen Joonas Kinnunen kysyi Setan kirjoituksessaan esimerkiksi, jätetäänkö intersukupuoliset tietoisesti mainitsematta?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yritysmaailmasta teleoperaattori DNA otti kantaa PS-nuorten kampanjaan julkaisemalla Twitterissä kuvan viidestä henkilöstä, joilla kaikilla on yrityksen logolla varustettu lippalakki päässään. Saatteena on teksti "Me olemme sellaisia kuin olemme. Hyvä niin."
PS-Nuorten kampanjan julkistuksen yhteydessä julkaistiin kuva, jossa kuudella henkilöllä on tyttö- tai poika-tekstillä varustettu lippalakki päässään ja teksti "Me olemme erilaisia. Hyvä niin."

Perjantaina julkaistussa uudessa kannanotossa PS-nuoret ottivat esiin intersukupuolisina syntyneet lapset. Järjestö vaatii, että intersukupuolisten lasten on saatava päättää kehostaan, ja toteaa, että tämä ei Suomessa toteudu. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo tiedotteessa lääkärien tekevän "lähinnä vanhempien vuoksi ratkaisuja, joita ihminen ei pysty perumaan jälkeenpäin, vaikka haluaisi". PS-nuoret esittävät, että sukupuoleltaan epäselvälle lapselle määritellyn juridisen sukupuolen perään voitaisiin esimerkiksi merkitä i-krjain. Mahdollisen myöhemmän kirurgisen toimenpiteen jälkeen i-merkintä poistettaisiin ja sukupuolimerkintä tulisi oman ratkaisun mukaiseksi.

PS-nuorten tiedotteessa todetaan, ettei se kannata kolmatta sukupuolta, "johon kaikkien olisi mahdollista vaihtaa ilmoitusmenettelyllä".

Ilta-Sanomien mukaan Väestöliiton asiantuntija Elina Korhonen pitää PS-nuorten kampanjaa leimaavana ja lokeroivana. Hänen mukaansa "sukupuoli ei ole vain tyttö tai poika, vaan se on jatkumo, mihin mahtuu monenlaisia kokemuksia ja käsityksiä siitä mikä oma sukupuoli on". Toisaalta hän arvelee kampanjan voivan herättää keskustelua sukupuolesta.

Lauantaina julkaistussa tiedotteessa puolestaan kritisoidaan sukupuolikiintiöitä ja vaaditaan poistettavaksi sukupuoleen perustuvia "erityisoikeuksia olla palvelematta maatamme". Lauantaisessa tiedotteessa todetaan #tyttö_poika -kampanjan päättyvän.

PS-nuoret: Sukupuolikampanja jatkuu: Intersukupuolisten lasten on saatava päättää kehostaan!
Väestöliitto: Leima-kampanja
Perussuomalaiset nuoret käynnistivät ´sukupuolikampanjan´ - Setan verkkosivuilla ruoditaan kampanjaa
#tyttö_poika -postauksia Twitterissä

5 kommenttia

"PS-nuoret käynnistivät torstaina "sukupuolikampanjan", jolla pyritään vastustamaan "sukupuolineutraalin yhteiskunnan ideaa". PS-nuoret kutsuivat kampanjaansa "sukupuolivallankumoukseksi", jolla olisi määrä lopettaa lasten ja nuorten hämmentäminen."

Jokos, jokos ps-nuoret vaativat tytöille omaa naisjumalaa ja naisprofeetttaa, jottei nuoria tyttöjä hämmennetä sillä että olisi uskoteltava sukupuolineutraalisti kaikkien uskovais-lapsukaisten vain pelkästään miesjumalaan ja miesprofeettaan, eikä olisi tuossa uskottelussa lainkaan tyttö- ja poika-eroa.

:D

Kommenttia muokattu: 27.02.2016 klo 12:58
  • 2 / 5
  • Perus ateisti
  • 27.2.2016, 14.24
Mitähän Humanille on tapahtunut pikkutyttönä kun se uskonto noin stressaaa päivittäin?