Kirkon uudistajat menestyivät kirkolliskokousvaaleissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 14

Uudet edustajat kirkolliskokoukseen valittiin tiistaina, helmikuun 9. pnä 2016. Tänään on saatu ensimmäisiä vaalituloksia. Kirkon uudistajat menestyivät hyvin kirkolliskokousvaaleissa. Helsingin hiippakunnassa uudistusmielisten Tulkaa kaikki -liike oli menestyksekkäin. Se saavutti puolet kirkolliskokouksen edustajapaikoista. Uuden kirkolliskokouksen nelivuotinen toimikausi alkaa toukokuun alussa 2016. Kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin.

Myös Espoon hiippakunnassa uudistusmielisillä oli menestystä. Kevään kirkko -lista säilytti asemansa. Espoon hiippakunnasta valituista papeista kaksi kolmesta edustaa uudistajia, ja seitsemästä maallikosta kaksi on uudistusmielisiä.

Uudistusmielisen liikkeen koordinaattori Vesa Hirvonen kommentoi: "Merkittävää on, että ensimmäistä kertaa Tulkaa kaikki -nimisiä ehdokaslistoja muodostettiin myös Helsingin ulkopuolella: Tampereella ja Oulussa. Kummastakin valittiin kirkolliskokoukseen yksi maallikkoedustaja. Tämä on merkittävä päänavaus". Myös muunnimisiltä listoilta on valittu lukuisia uudistushenkisiä kirkolliskokousedustajia. Helsingissä Viinipuu-ehdokaslista sai läpi yhden papin. Kuopion hiippakunnassa uudistusmielinen pappislista sai kolme paikkaa neljästä.

Yhteenvetona voi sanoa, että Tulkaa kaikki -liikkeen nettisivuilla ehdokkuudestaan kertoneita henkilöitä pääsi yhteensä läpi 18, joista 10 muunnimisiltä kuin Tulkaa kaikki -listoilta.

Hirvosen mukaan uudistusmielisten eteneminen kertoo positiivisesta muutoksesta kirkossa. Tulkaa kaikki -liike on kymmenvuotisen historiansa aikana kasvanut merkittäväksi uudistavaksi voimaksi. Se on uudistanut toimintakulttuuria kertomalla vaaliohjelmissa avoimesti tavoitteistaan, joihin kaikki listan ehdokkaat ovat sitoutuneet, kun kirkollisten vaalien yleinen ongelma ovat olleet "yleislistat", joiden ehdokkaiden tavoitteet voivat olla epäselviä tai keskenään ristiriitaisia.
 


Keskiviikkona valmistuneen vahvistamattoman ääntenlaskennan mukaan Tulkaa kaikki -liikkeen kirkolliskokousedustajat Helsingin hiippakunnasta ovat Jaana Hallamaa, Kirsi Hiilamo, Johanna Korhonen, Katri Korolainen, Sami Ojala ja Jaakko Weuro. Oulun hiippakunnasta liikkeen listalta valittiin Tuula Okkonen ja Tampereen hiippakunnasta Kirsi Ojansuu-Kaunisto.


Kirkollikokousvaaleissa valitaan erikseen pappis- ja maallikkoedustajat. Kaikkiaan eri hiippakunnista valitaan 96 edustajaa, joista 32 on pappeja ja 64 maallikoita. Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat seurakuntien luottamushenkilöt. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Uuden kirkolliskokouksen eteen varsin pian tulee kysymys siitä, miten kirkko toimii, kun lakimuutos tasa-arvoisesta avioliitosta astuu voimaan.

14 kommenttia

Eli mitäs nämä aikovat uudistaa?

Naisparien, miesparien ja naismiesparien avioliittoon vihkiminen Äiti jumalan siunauksellako?

Vauvojen pakkokasteen lopettaminenko?
Mitähän Humanille on tapahtunut kun on uskonto paha paikka tämän foorumin kirjoitusten perusteella? Olen itse ateisti mutta en tuhlaa energiaani uskonnon vihaamiseen kuten Human koska silloin olisin aivan samanlainen kuin kiihkouskovaiset. Ääripäät ovat aina pahasta.