Europarlamentti huolissaan myös hlbti-vähemmistön tilanteesta Krimillä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopan parlamentin 4. helmikuuta 2016 julkaistussa päätöslauselmassa esitetään syvä huoli Krimin ihmisoikeustilanteesta. EU-parlamentin huomio kohdistuu erityisesti Krimin tataariväestöön, mutta myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt otetaan esiin.

Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin nimiemaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti itseensä keväällä 2014.

Päätöslauselmassaan EU-parlamentti "tuo julki vakavan huolestuneisuutensa LGBTI-ihmisten tilanteesta Krimillä, sillä se on merkittävästi huonontunut alueen Venäjään liittämisen jälkeen, ja on huolissaan valtaapitävien viranomaisten ja puolisotilaallisten ryhmien ahdistelusta ja uhkailusta".

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on vaikea sekä Venäjällä että Ukrainassa, mutta Krimillä jännittynyt tilanne on tehnyt hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman entistä tukalammaksi. Kevääksi Sevastopoliin suunniteltu pride-tapahtuma on kielletty Venäjän ns. "homopropagandalakien" perusteella ja krimin aluetta käytännössä johtava Sergei Aksjonov on todennut, ettei alueella tarvita sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Aksjonovin mukaan lapset "on kasvatettava suhtautumaan myönteisesti perheeseen ja perinteisiin arvoihin".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tataarien ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien aseman esiin nostamisen lisäksi parlamentti tuomitsee jatkuvat hyökkäykset riippumattomia tiedotusvälineitä, toimittajia ja kansalaisyhteiskunnan aktivisteja kohtaan Krimillä. Parlamentti pitää myös valitettavana, että Venäjän federaatio pakottaa Ukrainan kansalaiset Krimillä vaihtamaan passia, ja se tuomitsee myös valtaapitävien viranomaisten käytännön, jolla Krimin asukkaat pakotetaan ottamaan Venäjän kansalaisuus.

Euroopan parlamentti: Euroopan parlamentin päätöslauselma 4. helmikuuta 2016 Krimin ja erityisesti Krimin tataarien ihmisoikeustilanteesta
PinkNews: European Parliament ´gravely concerned´ about oppression of gays in Crimea

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!