Ranska: Jos Sarkozysta tulee seuraava presidentti, hän ei kumoa homo- ja lesboparien avioliitto-oikeutta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • AVIOLIITTO
  • 2

Ensi vuonna Ranskassa on presidentinvaalit. Ennakkosuosikki on entinen presidentti Sarkozy. Aikaisemmin hän lupasi kumota homojen avioliitto-oikeuden, jos hänestä tulee uusi presidentti, mutta nyt hän uudessa kirjassaan peruu tämän ajatuksen. Kirja julkaistiin maanantaina.

Nicolas Sarkozyn mukaan olisi julmaa, epäoikeudenmukaista ja lainopillisesti mahdotonta pakottaa samaa sukupuolta olevat parit avioeroon, ja rajoittaa avioliitto pelkästään heteropareihin. Sarkozyn mukaan Ranskassa yhteiskunnalliset jännitteet ovat sellaisia, että avioliitto-oikeuden poisottaminen ei olisi mahdollista.

Nicolas Sarkozy oli oikeistolainen presidentti vuosina 2007-2012. Viime vuonna hänen puolueensa nimesi itsensä "republikaaneiksi". Sarkozyn jälkeen presidentiksi nousi vasemmiston François Hollande, joka melkein ensi töikseen ajoi läpi avioliiton laajentamisen koskemaan myös homopareja. Lain parlamenttikäsittelyn aikana nähtiin Pariisissa rajuja mielenosoituksia. Homovastainen "La Manif Pour Tous" -liike oli kiihottamassa vanhoillista väkeä homoliittoja vastaan. Edelleen "La Manif Pour Tous" -liike järjestää mielenosoituksia ja jakaa neuvojaan muiden maiden vastaaville liikkeille. Ranskalaiset ovat olleet näkyvästi esillä myös Suomessa Aito Avioliitto -ryhmän propagandassa.

Vuonna 2014 Sarkozy lupasi kumota homoavioliitot, jos hänestä tulee seuraava presidentti, mutta nyt hänen näkemyksensä ilmeisesti on muuttunut. Se on myrkkyä "La Manif Pour Tous" -liikkeelle. Juuri oli ehditty iloita kuukausi sitten pidettyjen paikallisvaalien tuloksista. Niissä homojen avioliittoja vastustavat puolueet saivat voiton. Vaalit pidettiin kuitenkin Pariisin terrori-iskujen varjossa, eikä homoavioliitoista puhuttu juuri mitään vaalitaistelun aikana. Tällä hetkellä on aivan muuta mietittävää. Mielipidekyselyissä homojen avioliitto-oikeus on saanut kansan selvän tuen (2/3).

(lähde: queer.de, zeit.de)

2 kommenttia

Tässä asiassa Sarkozy on epäilemättä oikeassa - kehityksen kääntäminen takaisinpäin ei ole (enää) mahdollista. En kuitenkaan usko Sarkozyn mielen kääntyneen vain moraalisista syistä, vaan hän tunnettuna opportunistina on havainnut mihin suuntaan tuuli on kääntynyt.
Sarkozy on kyyninen opportunisti. Ehkä hänelle on selvinnyt, että muutos kaatuisi perustuslakiin tai ehkä hänkin on huomannut, että homoliitoilla kannatus on paljon suurempi kuin vastustus.