Netflix-palvelussa on hlbti-teemaista sisältöä - mutta miten päästä apajille?

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Netflix-suoratoistopalvelussa on muiden elokuvien ja sarjojen ohella paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavaakin tarjontaa.

Tyypillisesti palvelun käyttäjä ei kuitenkaan pääse valitsemaan katsottavaa samalla tavoin luokitellusti kuin luettavaa kirjastosta, vaikka yksittäisen elokuvan tai sarjan löytääkin helposti hakutoiminnolla - jos vain tietää minkä nimistä elokuvaa tai sarjaa on hakemassa. Käyttäjälle suositellaan uutuuksia, palvelun suosituimpia, tiettyjä yleisluontoisten lajityyppien sisältöjä tai muuta tarjontaa esimerkiksi sen perusteella, mitä tämä on aiemmin palvelussa katsonut. Esimerkiksi homoteemaisia filmejä katsoneelle kyllä tarjotaan lisää homoteemaisia filmejä.

Aktiiviset palvelun käyttäjät ovat kuitenkin hyvin selvillä Netflixin logiikasta, ja ovatkin kehittäneet keinoja löytää haluamaansa katsottavaa mieleistensä lajityyppien perusteella. Netissä liikkuu runsaasti vinkkejä siihen, kuinka on mahdollista avata esimerkiksi kaappi, jossa sateenkaariteemaiset elokuvat ja sarjat lymyävät: tarvitaan nettiosoite, joka sisältää halutun kategorian numerokoodin. Aihetta ovat käsitelleet esimerkiksi Independet ja Suomessa Iltalehti.

Sateenkaarifilmit lymyävät koodin takana

Esimerkiksi HLBT-elokuvat -kategorian koodi on 5977, jolloin tarjolla olevat kymmenet elokuvat löytyvät www.netflix.com/browse/genre/5977 -osoitteesta, kun käyttäjä on kirjautuneena omalla Netflix-tunnuksellaan. Lisäksi on lukuisia vielä kapeammin rajattuja kategorioita, joilla kullakin on oma koodi. Yksittäinen elokuva voi sijaita useammassakin kategoriassa. Esimerkiksi komedioiden koodi on 7120, draamojen 500, romantiikan 3329 ja dokumenttien 4720. Sarjat löytyvät koodilla 65263.

Vielä yksinkertaisemmaksi eri lajityyppien selailu on tehty Chrome- ja Firefox-selainten käyttäjille, kun lataa selaimeensa Super Browse -nimisen laajennuksen. Laajennos tekee palveluun yhden lisävalikon.

Netflix on yhdysvaltalainen tilausvideopalvelu. Toiminta alkoi 1990-luvun lopulla DVD-elokuvien ja -sarjojen postimyynnillä, josta se laajeni myöhemmin tarjoamaan elokuvia ja televisiosarjoja verkossa suoratoistona. Suomessa Netflix aloitti toimintansa vuonna 2012, ja palvelu joutui heti kritiikin kohteeksi käytettyään luvatta verkosta poimittuja tekstityksiä. Suomessa palvelun kuukausimaksu on käytössä olevista ominaisuuksista riippuen 8-12 euroa.

Independent: How to get everything on Netflix: Secret codes allow access to complete library and genres
Iltalehti: Näin löydät Netflixin ´salaiset´ lajityypit helposti - Firefoxiin ja Chromeen lisäosa
Popular Mechanics: Some Genius Put All the Secret Netflix Genres into a Chrome Extension
NetFlix Streaming by Alternate Genres (Extended List)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!