Kiina: Kotiväkivallan kieltävä laki ei koske homopareja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kiinassa vasta hyväksytty kotiväkivallan kieltävä laki ei koske homopareja, koska lainsäätäjien mukaan tällaista kotiväkivallan muotoa ei ole vielä havaittu. Heteropareja koskeva laki tulee voimaan maaliskuussa.

Asiasta kertoo Yle.

Aiemmin kotiväkivalta on katsottu yksityisasiaksi ja niistä on vaiettu häpeän pelossa. Virkavalta on ollut haluton puuttumaan tapauksiin. Maaliskuusta 2016 lukien poliisin on puututtava väkivaltaan ilmoituksen saatuaan.

Homoparien jättämistä lain ulkopuolelle perustellaan sillä, että homoseksuaalien joukossa ei ole vielä havaittu tätä väkivallan muotoa. Perusteluista kertoi kansankongressin pysyvän komitean jäsen Guo Linmao lakia koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Kiinassa heteroparien kohdalla avioeron perusteena on vuodesta 2001 voinut olla puolison väkivalta.

Homoseksuaalisuus ja homosuhteet ovat kiinassa vaiettu asia, vaikka suurkaupungeissa onkin viime vuosina ollut tilaa elää vapaammin, ja hlbti-aktiivisuutta virinnyt. Kiinassa homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1997 saakka, ja mielisairaus se oli vuoteen 2001. Samaa sukupuolta olevien parisuhteita ei tunnusteta virallisesti mitenkään.


Monissa länsimaissa - kuten Suomessa - samaa sukupuolta olevien parisuhteisssa esiintyvästä väkivallasta on puhuttu viime vuosina enemmän; on tiedostettu, että perheväkivaltaa homosuhteissa esiintyy siinä missä heterosuhteissakin. Myös heterosuhteissa esiintyvä mieheen kohdistuva väkivalta on nykyään entistä tiedostetumpaa, vaikka on tullut esiin tapauksia, jolloin esimerkiksi avunpyyntöihin ei ole suhtauduttu vakavasti.

Yle: Vuosi on 2015 - Kiina sääti vihdoin kotiväkivallan kieltävän lain
Vanhassa Kiinassa homoseksuaalisuus oli avointa ja sitä suvaittiin
Kiinan tilanteesta

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta