Facebook uudistaa "oikean nimen" käytäntöjään

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren

Facebook aikoo lieventää "oikean nimen" politiikkaansa. Esimerkiksi taiteilijanimellään palvelua käyttäneitä drag queeneja on bannattu palvelusta, koska he eivät ole voineet todistaa henkilöllisyyttään kyseisen nimisenä. Ongelma on koskenut myös transvestiittejä ja transihmisiä.

Facebook ilmoitti asiasta tiistaina.

Etenkin drag queenit, transvestiitit ja transvähemmistöön kuuluvat ovat pidemmän aikaa vaatineet Facebookia muuttamaan käytäntöjään, mutta sosiaalisen median jätti ei ole ollut halukas muuttamaan toimintatapojaan.

Facebook vaatii käyttäjää esiintymään oikealla nimellä, joka pitää tarvittaessa pystyä vahvistamaan henkilötodistuksella, hyvin pienin poikkeuksin. Facebook perustelee vaatimustaan todellisen nimen käyttämisestä sillä, että kirjoittajat ovat tällöin vastuullisempia sanomisissaan kuin anonymiteetin takaa kommentoidessaan: käytäntö vähentää mustamaalaamista, ahdistelua ja rikollista toimintaa.

Käytäntöä on kuitenkin kritisoitu, koska esimerkiksi drag queenit yleensä tunnetaan paremmin taiteilijanimillään. Myös moni transvestiitti haluaa esiintyä rooliin liittyvällä nimellään sosiaalisessa mediassa. Sukupuolenkorjausprosessia käyvä transhenkilö puolestaan yleensä haluaa käyttää uutta nimeään, vaikka uusia henkilöpapereita ei vielä olekaan. Joissain maissa myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvat saattavat kokea vaaralliseksi esiintyä avoimesti julkisesti oikealla nimellään, kun sosiaalisesta mediasta juuri etsitään kanavia hlbti-yhteisön löytämiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samoin esimerkiksi kotiväkivallan uhrit ovat käyttäneet salanimiä Facebookissa.

Facebookin ilmoituksen mukaan oikeaa nimeä koskevaan nimipolitiikkaan ei tule jatkossakaan muutoksia, mutta palvelusta kerrotaan, että nimen tarkistamista vaaditaan tulevaisuudessa entistä harvemmilta ihmisiltä. Myös nimen vahvistamiseen käytettäviin työkaluihin tehdään uudistuksia, joilla voi selvittää omalla kohdallaan nimen käyttöön liittyviä olosuhteita. Myös "väärän nimen" ilmiantotoimintoon on tulossa uudistuksia: ilmiantajilta vaaditaan tulevaisuudessa aiempaa tarkempi perustelu ilmiannolleen.

Pink News: Facebook finally reforms ´real name´ policy after drag queen bans
The Guardian: Facebook changes controversial ´real name´ policy in wake of criticism
Facebook: Community Support FYI: Improving the Names Process on Facebook

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!