Tutkimustulos: Epigeneettisillä laskentakaavioilla voitiin ennustaa miehen seksuaalinen suuntautuminen

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 11
Homoseksuaalisuuden synty on askarruttanut pitkään. Vuonna 1972 96-lehden numerossa 5 asiaa selviteltiin kaavakuvin

Ihmisiä kiinnostaa se, mistä homoseksuaalisuus johtuu. Vähemmän kiinnostaa. mistä heteroseksuaalisuus johtuu. Nyt yhdessä tutkimuksessa on mahdollisesti löydetty homoseksuaalisuuden periytymiseen liittyviä tekijöitä.

The American Society of Human Genetics on julkaissut tutkimusselosteen, jossa kuvataan, miten ns. epigeneettiset tekijät voivat vaikuttaa homoseksuaalisuuden syntyyn. Epigeneettinen tarkoittaa, että ominaisuus ei ole kirjoitettuna geeneihin, mutta jotkut ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa geeneihin niin, että seuraa tietty lopputulos.

Tutkimuksessa selviteltiin kaksosten geenirakenteita. Kaksosparista toinen oli homo, toinen hetero. Se tarjoaa mahdollisuuden erilaisten geeniteorioiden testaamiseen. Identtisillä kaksosilla on sama geenirakenne, mutta geenit voivat altistua eri tavoin ulkoisille tekijöille, ja siitä syntyy eroja. Tässä tutkimuksessa löydettiin tekijöitä, joilla voitiin 70%:n todennäköisyydellä ennustaa homo- tai heteroseksuaalisuus. Erityistä ”homogeeniä” ei ole olemassa.

Tästä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että geenitestillä testattaisiin sikiöstä syntyvän lapsen seksuaalinen suuntautuneisuus ja äiti voisi päättää, tehdäänkö abortti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erilaisia kommentteja ja selostuksia
https://ep70.eventpilotadmin.com/web/page.php?page=IntHtml&project=ASHG15&id=150123267
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-10/asoh-eaa093015.php
http://www.nbcnews.com/health/sexual-health/researchers-say-gene-changes-show-whos-gay-n441211

Tutkimusyhteenveto

11 kommenttia

  • 1 / 11
  • Jeesus Kristus kuinka hirveää
  • 11.10.2015, 12.19
Uutinen oli mielenkiintoista luettavaa - aina viimeiseen kappaleeseen saakka. Ajatus siitä, että jonakin päivänä äiti voisi abortoida lapsensa kuultuaan tällä olevan todennäköisyys homoseksuaalisuuteen, on kuvottava. Kannatan aborttia silloin kun tilanne sitä vaatii, mutta abortin tekeminen syntymättömän lapsen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi on jo ajatuksena hirveä.
Yhdysvalloissa nousee kohu joka kerta, kun joku alkaa puhua homojen ja lesbojen tappamisen laillistamisesta. Miten tämä olisi yhtään eri asia - tässä vain henki viedään jo ennen synnytystä.
Toivottavasti tällaista ei ikinä tapahdu.
  • 2 / 11
  • Cadence
  • 11.10.2015, 16.11
"Miten tämä olisi yhtään eri asia - tässä vain henki viedään jo ennen synnytystä. Toivottavasti tällaista ei ikinä tapahdu."

Ei tapahdukaan. Sen sijaan äidin sikiövedestä mittanee erilaisia markkereita, joiden raja-arvoja seurataan ja niihin vaikutetaan. Näin erilaisten geenien aktivointuminen ehkäistään ja lopulta ei synny enää laisinkaan homoja eikä lesboja. Mitään abortteja ei tarvita.

Epigenetiikka on uusi perinnöllisyystieteen osa-alue. Epigenetiikka on edelleen sitoutunut geeneihin, se vain tarkoittaa jotain geenien yläpuolella sijaitsevaa tasoa, joka ohjaa sitä, miten geenit aktivoituvat, jos aktivoituvat laisinkaan. Edellinen tarkoittaa sitä, että eri ominaisuudet, kuten homoseksuaalisuus, ovat edelleen olemassa geenitasolla. Nämä geenit eivät vain välttämättä aktivoidu, vaikka ne henkilöllä perintöaineksessa olisivatkin. Joillakin toki ei ole laisinkaan, mikä tarkoittaa sitä, että vaikka säätelyjärjestelmä kuinka olisi pro-homoseksuaalisuus, homoseksuaalisuutta ei tapahdu, koska geeni puuttuu.

Geenit eivät ole uuden tutkimustiedon valossa enää deterministisiä automaatteja, jotka suoraan johtavat esim. rintasyöpään, mikä jo tiedettiinkin aikaisemman tutkimuksen pohjalta. Nyt on vain löydetty tämä geenien yläpuolinen taso, joka ohjaa geenejä, eikä vain että geenit ohjaisivat itse itseään; kun on tietty geeni, niin se ekspressoi heti suvereenisti itseään. Näiden yläpuolella onkin oma säätelyjärjestelmänsä, mutta geenit ovat toki edelleen perinnöllisyystieteen perusyksikköjä, joiden kautta tietyt yksilöiden ominaisuudet toteutuvat - jos ei ole geeniä, ei ole ominaisuuttakaan.

Sen lisäksi epigeneettinen säätely periytyy, mikä on vastoin sitä, mitä Darwiniin perustuva perinnöllisyystiede on tähän saakka opettanut. Esimerkiksi Suomi kärsi 1800-luvulla pitkistä katovuosista, joiden vaikutus on säteillyt joidenkin väestötutkimusten mukaan tietyillä paikkakunnilla sukupolvien päähän ja heijastuu mm. ihmisten pituuteen. Lyhyesti ilmaistuna nälänhätä on säätänyt kasvutekijöitä epigeneettisesti siten, että kaikki ylimääräinen käytetään hyväksi eloonjäämiskamppailussa - liiallinen pituuskasvu on luksusta, josta on pitänyt luopua. Tällaisten "traumojen" periytyminen ei pitäisi olla mahdollista perinteisen käsityksen valossa.

Japanilainen kantasoluilla tehty tutkimus vuoden, parin takaa epäilee, että jopa ihmisen vanhentuminen olisi sekin epigeneettisesti ohjattua. Ronkkimalla epigeneettistä säätelyjärjestelmään japanilaiset tutkijat onnistuivat uudistamaan jotenkin kantasolujen sisäisen kellon, minkä seurauksena 97-vuotiaalta henkilöltä otetuista kantasoluista kasvatetut solukot eivät eronneet mitenkään viisivuotiaan vastaavista.