Vaihtoehto-nobel-palkinto annettiin ugandalaiselle hlbti-oikeuksien puolustajalle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Tänään jaettiin ensi kertaa Tukholmassa vaihtoehto-nobel-palkintoja. Yksi palkinnon saaneista on ugandalainen homo-oikeuksien puolustaja Kasha Jacqueline Nabagesera. Palkinnot jakaa tukholmalainen säätiö ja palkinnon nimi on Right Livelihood Award.

Syksyllä 2010 ugandalainen ”bulevardilehti” Rolling Stone julkaisi sadan homoksi oletetun henkilön tiedot ja kuvat. Otsikossa vaadittiin: Hirttäkää heidät. Yksi joukosta oli silloin vielä alle kolmikymppinen Kasha Jacqueline Nabagesera. Hän sai kokea kotiseudullaan vihaa ja uhkauksia. Tuskin missään maapallolla on yhtä vaarallista olla homo tai lesbo kuin Ugandassa.

Kaikesta tästä huolimatta Nabagesera jatkaa oikeuksien puolustamista. Hän järjestelee pridejä, julkaisee lehteä seksuaalivähemmistöille ja aloittelee radio-ohjelmaa. Hän onnistui myös torjumaan homovihamielisen lain ja siitä tuli tämä vaihtoehto-nobel.

Palkintoa jakavasta tukhomalaisesta säätiöstä kerrotaan, että he olivat hyvin otettuja kuultuaan Nabageseran toiminnasta. Nabagesera ei ole välittänyt uhkauksista eikä pelästynyt toisen aktivistin kuoleman takia. Aktivisti David Kato surmattiin kotonaan vuonna 2011.

Nabagesera haastoi lehdet oikeuteen ja voitti.Hänen nyt julkaisemansa loistelias lehti on nimeltään Bombastic. Se kertoo Ugandan hlbti-ihmisten elämästä. Lehti on ladattu netistä jo kaksi miljoonaa kertaa. Lehti lähetetään myös johtaville poliitikoille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuonna hlbti-ihmisiin kohdistuva kiihotus oli erityisen voimakasta. Siitä huolimatta hän järjesti julkiset sytnymäpäiväjuhlat kahdelle sadalle ihmiselle. Hän kertoo, että tilanne Ugandassa on monin tavoin vaikeutunut. Hlbti-ihmiset ovat näkyvämpiä, mutta jokainen ugandalainen tietää, mikä on ”kuchu”. Se tarkoittaa hinttiä tai transua. Maassa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat laittomia ja lain mukaan seuraus olisi ollut elinkautinen, mutta Nabagesera vei asian perustuslakituomioistuimeen ja voitti jälleen, vuonna 2014.

Tänään jaettiin kolme muutakin vaihtoehto-nobelia, aiheina ilmastonsuojelu, ihmisoikeudet ja atomiasevarustelu. Palkinnonsaajat ovat inuiittiaktivisti Sheila Watt-Cloutier, Marshall-saarten ulkoministeri Tony de Brum ja italialainen Gino Strada Emergency-järjestöstä. Kaikissa näissä on kysymys ”pienten ihmisten” ja järjestelmän yhteenotosta -siis eräänlaienn David-Goljat -asetelma

Nabageseraa on palkittu ennenkin. Vuonna 2013 hän sai Nürnbergin ihmisoikeuspalkinnon ja samana vuonna QX:n kunniapalkinnon..

(Lähde: Salzburger Nachrichten ja QX)

Nabagesera oslalistui tänä kesänä Salzburg Glogal Seminaarin hlbti-ryhmään ja hänen haastattelunsa julkaistiin pari päivää sitten

2 kommenttia

Ruotsalainen queer aktivisti, klubipromoottori, tuottaja ja DJ (mitä vielä?) kuvasi juuri uusimman videonsa "Freedom" Uganda. Videolla esiintyy paikallisia aktivisteja, muusikkoja, drag queen ja transväkeä. Samoja aktivisteja osallistui myös paljon julkisuutta saaneeseen salassa järjestettyyn Uganda Prideen.

Kampalassa poliisin suojeluksessa kuvattua videota ei ole vielä julkaistu, Facebook sivulla kuvia ja tunnelmia.

https://www.facebook.com/HouseofWallenberg
Upeaa! Harmittaa välillä nämä oman pesän likaajat Suomessa.