Argentiina: Miesten välinen seksi ei jatkossa johda verenluovutuskieltoon

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 10

Argentiina sallii tulevaisuudessa miesten välistä seksiä harjoittaneiden luovuttaa verta, ilmoitti maan terveysministeriö keskiviikkona.

Ministeriöltä on vaadittu viidentoista vuoden ajan toimia, joilla lopetetaan seksuaalisesti aktiivien homo- ja biseksuaalisten miesten verenluovutuskielto.

Monissa maailman maissa homo- ja bimiehiltä verenluovutus on kielletty tai säännöt ovat miesten välistä seksiä harrastaneille tiukemmat kuin heteroseksiä harrastaneille.

Suomi lopetti elinikäisen verenluovutuskiellon miesten välistä seksiä harrastaneilta vuonna 2014. Homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin vuoden mittainen, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Pysyvässä heterosuhteessa ja naisten välisessä suhteessa seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvää karenssia ei ole, ja uuden kumppaninkin kohdalla karenssi on vain neljä kuukautta. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa.

Pysyvästä luovutuskiellosta on luovuttu myös muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa, Tsekissä sekä Argentiinan lisäksi eräissä Latinalaisen Amerikan maissa, kuten Chilessä, Kuubassa, Meksikossa, Nicaraguassa ja Perussa.

Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla.

Lääkärin koulutuksen saanut Argentiinan terveysministeri Daniel Gollan toteaa, että nykyisillä tieteellisillä ja teknisillä menetelmillä voidaan korvata ajattelua "riskiryhmistä" ja nostaa suurennuslasin alle ajatus riskikäyttäytymisestä.

The Argentina Independent: Health Ministry Removes Ban on Homosexual Blood Donors
PinkNews: Argentina lifts ban on gay and bi men donating blood
Iltalehti: Homot saivat oikeuden luovuttaa verta Argentiinassa
Miesten välinen seksi ei enää pysyvä este verenluovutukselle

10 kommenttia

Yksilöllinen riskianalyysi HIV:n suhteen kaikkien kohdalla on rationaalista ja lisää potentiaalisten verenluovuttajien lukumäärää.

Näinkin yksinkertainen sääntö toimisi seksin suhteen:

"Uuden tai satunnaisen seksikontaktin jälkeinen karenssi on 4kk".

HIV:n serokonversion nopeuteen ei vaikuta ihmisen seksuaalinen suuntautuneisuus.
Hiv on yli puolta yleisempi tummaihoisilla-> kielletään tummaihoisten verenluovutus