Australia: Homoavioliittoja vastustanut pääministeri syrjäytettiin puolueensa johdosta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Australian pääministerinä kaksi vuotta toiminut liberaalipuolueen puheenjohtaja Tony Abbott on syrjäytetty maanantaina puolueensa johdosta. Abbott on vastustanut samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Uudeksi puheenjohtajakisa ja samalla pääministeriksi nousee liikemiestaustainen Malcolm Turnbull, 60.

Äänestyksessä Turnbull sai 54 ääntä ja Abbott 44. Puheenjohtajasta äänestettiin pian sen jälkeen kun viestintäministerinä Abbottin hallituksessa toimiva Turnbull oli ilmoittanut haastavansa Abbottin. Turnbull on aiemmin johtanut liberaalipuolueetta vuosina 2008–2009, jolloin puolue oli oppositiossa. Abbottin katsottiin hävinneen äänestyksen etenkin talouskysymysten vuoksi. Puolueen kannatus on ollut laskusuunnassa.

Australiassa on pitkään käyty keskustelua avioliiton sallimisesta myös samaa sukupuolta oleville pareille ja viime aikoina vaatimukset hyväksyä tasa-arvoinen avioliittolainsäädäntö ovat voimistuneet läpi puoluekentän.

Puolueista avioliittolain uudistusta on vastustanut etenkin pääministeri Tony Abbottin johtama liberaalipuolue, vaikka puolue ei ole vastustuksessa yhtenäinen. Abbott ilmoitti aiemmin erottavansa kaikki homoavioliittojen puolesta äänestävät ministerit. Abbott ajoi myös kansanäänestyksen järjestämistä avioliittoasiasta. Se olisi järjestetty vasta seuraavien vaalien jälkeen. Äänestyksen järjestäminen ei ole saanut laajaa tukea; prosessi olisi kallis ja huoli on esitetty myös siitä, miten yhdenvertaisia oikeuksia vastustavien pääasiassa uskonnollisten toimijoiden harjoittama ennakkoluulojen lietsonta vaikuttaisi sateenkaarivähemmistöihin kuuluviin nuoriin sekä sateenkaariperheisiin ja näissä eläviin lapsiin.

Turnbull sen sijaan ilmoitti ennen puheenjohtajaäänestystä, että puolueen kansanedustajat saavat vapauden äänestää asiassa vapaasti. Aiemmin Turnbull on todennut Australian joutuneen takamatkalle avioliittokysymyksessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Australialaisista noin 70 prosenttia tukee mielipidetiedustelujen mukaan samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeutta.

PinkNews: Australia´s anti-gay marriage Prime Minister Tony Abbott ousted in leadership ballot
GayStarNews: Australia has a new prime minister and he backs same-sex marriage
HS: Miljonäärihaastaja syrjäytti Australian pääministerin

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • Down Under
  • 14.9.2015, 19.12
Tämä on loistava uutinen! Onnea Australia!
  • 2 / 8
  • tjas
  • 14.9.2015, 19.26
"Abbottin katsottiin hävinneen äänestyksen etenkin talouskysymysten vuoksi."

Siis totta kai pääministeri vaihtui siksi, että homojen kannatus on nousussa. Aivan kuten "smo" aivan oikein asiaan myöhemmin johdattaa.

Harmi silti että tämä toiminta on aika tavanomaista ko. maanosassa, ennenaikaisia vaaleja ei määrätty joten kuten Abbott jo aiemmin asian ilmasi, ensi vaalikaudella sitten.

Ellei tämä hype-kurvi tule sitä ennen vastaan, 2017 on pitkä matka, Suomessakin.