Kansanedustaja Mika Niikko: Aito avioliitto -kansalaisaloite käy eduskunnassa läpi saman prosessin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 15

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) arvioi "Aito avioliitto" -kampanjan teltalla, miten kansalaisaloitteen käsittely etenee eduskunnassa. On ilmeistä, että käydään läpi samanlainen prosessi kuin sukupuolineutraalin avioliiton kohdalla. Kansalaisaloite siirtyy ensin lakivaliokuntaan, jossa kuullaan asiantuntijoita. Eduskunta on muuttunut ja on uusia edustajia. Asiantuntijoiden kuuleminen joudutaan käymään jossain laajuudessa uudelleen läpi.

Mika Niikko itse ei enää ole lakivaliokunnassa, joten hän ei ole siinä käsittelyvaiheessa aktiivinen. Hän lupaa kuitenkin suuressa salissa jälleen puolustaa perinteistä avioliittoa.

Niikon haastattelu kokonaisuudessaan, kesto 2 min 50 sek

Audio
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

15 kommenttia

  • 1 / 15
  • Jorma Hentilä
  • 20.8.2015, 19.20
Minusta olisi viisasta, että lakivaliokunta tekisi asiasta mietinnön, joka käsitellään suuressa salissa. Kukaan ei silloin pääsisi väittämään, ettei asiaa tohdittu viedä koko eduskunnan käsiteltäväksi. Lakivaliiokumman nimittäin on mahdollista pysäyttää asia valioikuntaan.

Proseduuri on seuraava (olettaen,ettei lakivaliokunta pysäytä aloitetta valiokujntaan) : aloitteesta käydäänl suuressa salissa lähetekeskustelu ja se lähetetään lakivaliokuntaan, lakivaliokunta kuulee asiantuntijoita ja tekee asiasta mietinnön, mietintö tulee suureen saliin koko eduskunnan käsittelyyn, eduskunta päättää asiasta.

Aivan varmaa on, että lakivaliiokunta pääträä esittää aloitteen hylkämäistä. Aloitertta kannattavat lakivalioikunnan jäsenet jättävät mietintöön vastalauseen. Suuressa salissa valiokunnan esitys on käsittelyn pohjana, mutta valiokunnassa vähemmistöön jääneet esittävät vastalausetta käsittelyn pohjaksi. Eduskunta kuitenkin hyväksyy lakivaliiokunbnan mietinnön ja päätää näin hylätäaloitteen. Se saa taakseen noon 40 kansanedustajaa.
Niikon haastattelusta paistaa läpi ettei hän itsekään usko aloitteen läpimenoon. Kristilliset tulevat olemaan ainoa puolue joka kokonaan äänestää tämän aloitteen puolesta. Perussuomalaisetkin tulevat tällä kertaa jakaantumaan selkeämmin kuin 1 vs. muut.

Kommenttia muokattu: 20.08.2015 klo 22:41