Brittiläinen rugbypelaaja kaapista

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 5
Keegan Hirst esitellään Batley Bulldogs -joukkueen Twitter-tilillä. Hirst kertoo saaneensa tukea joukkuetovereiltaan.

Keegan Hirst tuli ensimmäisenä brittiläisenä rugbyammattilaisena ulos kaapista. Hirst kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan brittiläisen Mirror-lehden haastattelussa.

Suomessa Hirstin avautumisesta kertoi Iltalehti.

27-vuotias, 195-senttinen ja yli 110-kiloinen Hirst on Batley Bulldogs -joukkueen kapteeni. Ammatikseen rugbya pelaava Hirst on työskennellyt myös esimerkiksi rakennusmiehenä ja portsarina. Hirstillä ja hänen entisellä vaimollaan on muutaman vuoden ikäiset tytär ja poika. Hirst tapasi entisen vaimonsa juuri ovimiehenä baarissa työskennellessään; tuleva vaimo työskenteli samassa ravintolassa.

Kaikki “machon merkit” omien sanojensa mukaan täyttävä Hirst kertoo vaikeuksista hyväksyä oma seksuaalinen suuntautuneisuutensa; alkuun hän ei voinut edes mielessään sanoa asiaa, ääneen sanomisesta puhumattakaan.

Hirst kuvaa vain pelaamisen päästäneen hänet hetkeksi irti piinasta, mutta ulostulon jälkeen hän kokee olevansa vapaa. Mirror-lehden haastattelussa hän kertoo pitkästä henkäisystä pidäteltyään hengitystään kauan aikaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuuHirst kertoo saaneensa tukea joukkueeltaan, muilta sarjan pelaajilta ja entiseltä vaimoltaan. Hän kertoo yllättyneensä myönteisestä suhtautumisesta. Sunnuntaina Twitterissä julkaisemassaan viestissä hän kertoo nöyrästi arvostavansa saamiaan onnentoivotuksia.

Vaimostaan Hirst oli eronnut ennen suuntautuneisuutensa paljastamista hänelle "joitain viikkoja sitten" ja myöhemmin sen jälkeen kertonut hänelle eron syyn, koska koki vaimon syyttävän itseään erosta. Hirst kertoo, ettei asiaa ole vielä selitetty lapsille; he ovat hänen mukaansa liian nuoria ymmärtääkseen asiaa.

Sunnuntaina Hirst pelaa ensimmäisen kaapistatulonsa jälkeisen ottelun. Hän sanoo olevansa kotonaan omissa nahoissaan ehkäpä ensimmäistä kertaa.

Mirror: Rugby league star Keegan Hirst plays first game for Batley Bulldogs since coming out as gay
Iltalehti: Itsetuhoiset ajatukset selättänyt urheilijajätti tuli kaapista - ´täytän kaikki machon merkit´
PinkNews: Rugby League star Keegan Hirst comes out as gay

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • jepulis
  • 16.8.2015, 23.22
Siinä taas yksi pikku hiirulainen... :D
Brittiläisten ja myös australialaisten rugbypelaajien joukossa on ollut hyvän asenteen edelläkävijöitä jo pitkään. Lajin suomalaisen näkyvyyden perusteella ei kannata vetää johtopäätöksiä; rugby on maailmalla näkyvä laji.

Suomalaisen urheilun kannalta traagisinta oli se, että tänne mahtui vain yksi laji kerrallaan. Oli se laji sitten yleisurheilu, hiihtolajit tai jääkiekko. Tälläkin hetkellä joukkuelajeissa yleisölle suurin jo jääkiekon pääsarjataso, ja pitkän välimatkan jälkeen tulee suunnilleen ryhmä "kaikki muut".

Ruotsissa isojen joukkuelajien välinen keskinäinen kilpailu on sillä tavalla tervettä, että kovatasoisia ja kiinnostavia sarjoja on monia, eikä yksi sarja voi passivoitua nauttimaan ykköspaikasta. Suomen kohtaloksi koitui se, että jääkiekko sai haastamattoman ykkössijan ja kuten haastamattoman ykkössijan haltijalle usein käy, se ei kehittynyt vaan mätäni paikoilleen. Myös kyky etäännyttää yleisö oli poikkeuksellisen vahva. Nykykuluttaja on jo sen verran valveutunut tai ainakin hänellä on niin paljon vaihtoehtoja, että tunkkainen, 80-luvun hillopurkin atmosfäärillä varustettu ilmapiiri ei houkuta entiseen malliin.

Suosituimmuuksia ja paremmuuksia voidaan ratkoa aina. Joku voi ihan vilpittömästi olla Siperian paras härkätaistelija tai kännykkälaturinheiton piirimestari. Samoin Suomessakin on aina se "suosituin urheilusarja", vaikka se suosion taso ihmisissä ja euroissa mitattuna olisi

Tähän uutiseen tämä kommentti liittyy mutkan kautta siten, että Britanniassa rugby oli ensimmäinen raskaan sarjan joukkuelaji, joka alkoi ottaa sateenkaariasiat tosissaan. Tästä on aikaa jo 7 vuotta, mutta toki muitakin merkittäviä askelia mahtuu noihin vuosiin. Päviitys ei tapahdu yhdessä yössä.