Tukholmassa ennätyksellisen suuri pride-paraati

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Ruotsin pääkaupungin Tukholman keskustassa lauantaina järjestetty pride-kulkue huipensi pride-viikon. Järjestäjien arvion mukaan keskustan kaduille kokoontui paraatia seuraamaan noin puoli miljoonaa katsojaa.

Paraati lähti Södermalmilta ja eteni Östermalmin urheilupuistoon. Itse paraatiin osallistujia oli noin 45 000 henkeä. Erilaisia järjestöjä, yrityksiä, ammattiliittoja ja puolueita oli esillä lähes 200 - selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tietojen mukaan paraati sujui rauhallisesti.

Erityisesti katujen varsille keräämän yleisön määrä on Tukholman vuosittaisten tapahtumien suurimpia. Tukholman pride on vuosikaudet ollut suurin Pohjoismaissa järjestettävistä pride-tapahtumista. Esimerkiksi Helsingin pride-paraatiin on osallistunut parina viime vuotena noin 20 000 henkilöä.

Kesän 2014 Tukholman pride-kulkueen osallistujista oli Göteborgin yliopiston tekemän selvityksen mukaan heteroita kaksi viidestä. Osallistujista naisia oli noin 60 prosenttia. Kulkueen osallistujien puoluekannassa korostui Feministinen aloite -puolue: heitä kulkueväestä äänestää 30 prosenttia. Ruotsidemokraatteja ja kristillisdemokraatteja äänestäisi alle prosentti kulkueessa olleista.

Hlbti-kysymykset vahvasti Ruotsin ulkopolitiikan osaksi

Heinäkuun lopulla pride-viikon käynnistymisen yhteydessä ministerit Alice Bahn Kuhnke ja Isabella Lövin kertoivat Expressen-lehdessä Ruotsin hallituksen aikomuksesta perustaa työryhmä edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia maailmassa. Hallitus aikoo myös panostaa Ruotsin ulkoministeriön ja suurlähettiläiden pätevyyden lisäämiseen hlbti-kysymysten suhteen.

Dagens Nyheter: Se bilderna från rekordparaden
svt.se: Här tågar paraden genom Stockholm
Ruotsi haluaa olla maailman esikuva homojen oikeuksissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!