Tukholman vaihtoehtopride – Järva pride – epäonnistui totaalisesti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Vain parikymmentä osallistujaa keräsi keskiviikkona Tukholmassa äärioikeiston järjestämä Järva pride, kertoo Expressen-lehti. Se on vähemmän kuin vuosien takaisessa Helsingin heteropridessa. Taivaskaan ei ollut tukena, koska Tukholmassa oli eilen puolenpäivän aikaan tihkusade.

Järva Pride järjestettiin Tenstan ja Husbyn kaupunginosissa, joissa asuu paljon muslimeja ja joita monet pitävät ongelma-alueina. Pridejoukko käytti iskulauseena mm. tällaista: "We're here, we're queer, get used to it”. Ruotsin tv:n mukaan aluksi jotkut paikalliset asukkaat olivat iloisia raikuvasta musiikista, mutta saatuaan tietää marssin äärioikeistolaisen luonteen, vetäytyivät pois.

Samaan aikaan hieman kauempana Husbyn keskustassa ja Järvan kentällä pidettiin vastamielenilmaus, ns. antirasistinen picknick. Siihen osallistui n. 100 ihmistä. Järva prideä kritisoitiin mm. mm. niin, että siinä kaksi syrjittyä ryhmä, hlbti-ihmiset ja maahanmuutttajat, asetetaan vastakkain

Aftonbladetissa Järva priden alullepanija Jan Sjunnesson syytti Tukhlman Prideä siitä, ettei se tee mitään esikaupunkialueilla, ja nyt hlbt-herrasväki ("LGBT-Establishment") on kateellinen tästä ideasta, että pride viedään ongelmakaupunginosiin. Ensi vuodeksi hän lupasi uuden Järva Priden.

Kansainvälistä tukea antoi twitter-viestissään biologi Richard Dawkins, joka on tullut tunnetuksi mm. ateismi-kirjoistaan ja -tv-ohjelmistaan (esim kirja ”Jumalharha” ja tv-sarja ”Dawkinsin maailma”). Marssin leimaaminen rasistiseksi on hänen mukaansa vain vasemmiston keksintöä. Dawkinsin twitter-viestistä kertoi äärioikeistolainen Avpixlat-nettilehti.

Tukholman Pride julkaisi kannanottonsa Järva Pridestä. ”Tukholman Pridessa toimimme kaikien ihmisten yhtäläisen ihmisarvon puolesta ja hlbti-vihaa, seksismiä ja rasismia vastaan. Emme koskaan toimi yhteistyössä niiden kanssa, jotka eivät kunnioita kaikkien ihmisten loukkamatonta arvoa. Sen takia emme tue myöskään Järva Pridea”.

Jan Sjunnesson puolustaa Järva prideä niin, että siinä ajetaan vain hlbti-ihmisten oikeuksia, ja muslimien joukossa on paljon islam-kriitikkoja, jotka ovat homoja.

Kansainvälisiä uutistoimistojakin oli paikalla: ainakin AP ja Russia Today.

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • tasa-arvottaja
  • 30.7.2015, 10.54
No voisiko "oikea" Pride mennä ensi vuonna sinne, missä on jotain voitettavaa? Kärjistäen voisi sanoa, että pysymällä keskustassa se tyytyy vain juhlimaan jo saavutettua (ja ansaittua) voittoa.