Syytös Ranskasta: Venäjän hetero-pride -lippu onkin plagiaatti

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 23
Venäjän hetero-pride -lippua väitetään plagiaatiksi.

Ranskalaiset homoavioliittojen vastustajat syyttävät Yhtenäinen Venäjä -puoluetta tunnuksensa käyttämisestä ilman lupaa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Nykypäivän Verkkouutiset.

Venäjällä esitelty hetero-pride -lippu on suututtanut ranskalaisen homoavioliittoja vastustavan La Manif Pour Tous -kampanjan, jonka johtaja Ludovine de La Rocheren sanoo, että venäläiset ovat tehneet luvatta järjestön lippua läheisesti muistuttavan versionsa.

Venäjällä Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen piirissä toimivat ns. perinteisten perhearvojen aktivistit julkaisivat keskiviikkona "hetero-pride" -lipun vastaiskuksi sateenkaarilipulle. Yhtenäinen Venäjä -puolueen piirissä toimiva lippuprojektin voimahahmo Aleksei Lisovenko kertoi aiemmin, että Venäjän versio lipusta olisi toteutettu yhteistyössä La Manif Pour Tous -kampanjan kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lipun alkuperäisessä versiossa on silhuettikuva käsi kädessä olevasta tytöstä, naisesta, miehestä ja pojasta, jolla kampanjan mukaan kuvataan perinteistä perhettä. Venäjän versiossa on naisen ja miehen väliin lisätty yksi lapsi, jonka kerrotaan viittavan Venäjän omiin perheihanteisiin.

Lupaa oman version tekemiseen tai alkuperäisen lipun käyttöön ei olisi De La Rocheren mukaan kuitenkaan annettu Yhtenäinen Venäjä -puolueelle, vaikka lupaa oltaisiin kysyttykin; syynä on kampanjan halu pysyä puolueista irrallisena.

Tallinnassa syksyn 2014 mielenosoituksessa ranskalaiskampanjan logoa käytettiin tiedettävästi luvallisella tavalla.

Verkkouutiset: Venäjän ´heterolippua´ syytetään plagiaatiksi - katso itse
Le Figaro: Le drapeau de la Manif pour tous brandi en Russie sans l´accord du collectif
BuzzFeed News: La Manif pour tous nie avoir autorisé le parti de Poutine à faire de son logo un «drapeau hétéro»
Venäjällä vastaisku sateenkaarilipulle

23 kommenttia

No tietysti se on plagiaatti. Vasemman reunan tyttökin on molemmissa kuvissa samanlainen.

Vaan mitäpä tuosta? Liike hakee muotoaan ja jos joku poliittinen taho sitä mukailee omiin tarkoitusperiinsä, säilyy alkuperäinen kuitenkin omanlaisenaan ja tunnistettavana.

Paljon enemmän edelleen hiertää tuo sateenkaaren valjastaminen homoagendan käyttöön. Kiva katsella 5v pojan piirrosta äitinsä syntymäpäivänä, autuaan tietämättömänä että tuli juuri tehneensä poliittisen kannanoton sateenkaaren muodossa. Todella hauskaa, suuret kiitokset siitä.
Toivottavasti äitinsä on avarakatseisempi kuin isänsä ja selittää jälkikasvulleen maailmassa olevan muunkin mallisia perheitä kuin omassa kodissa oleva - ettei maailman monimuotoisuus sitten jossain yhteydessä säikäytä. Ettei vaikka joudu aikuisuuden kynnyksellä ihan kamalasti kipuilemaan, jos vaikka itsekin on synnynnäisesti sateenkaaren kansaa.

Mitä tulee tuohon plagiointiasiaan, niin on tietysti jotenkin huvittavaa, että herra Lisovenko väitti venäläisten lipun syntyneen yhteistyössä ranskalaistoimijoiden kanssa - ja ranskalaistoimija toteaa, ettei se nyt ihan niin ole.