Venäjällä vastaisku sateenkaarilipulle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 47
Venäläisessä lippussa on vahvoja viitteitä ranskalaisen La Manif pour tous -kampanjan käyttämään kuvakieleen.

Venäjällä Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen piirissä toimivat ns. perinteisten perhearvojen aktivistit ovat julkistaneet "hetero-pride" -lipun vastaiskuksi sateenkaarilipulle.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavan sateenkaarilipun näkyminen on lisääntynyt länsimaissa erilaisissa yhteyksissä: lippu on ollut esillä mielenilmaisuissa, ja sen alle on asettunut yrityksiä, tuotemerkkejä ja miljoonia sosiaalisen median käyttäjiä. USA:ssa juhlistettiin korkeimman oikeuden päätöstä sallia homoavioliitot koko maassa valaisemalla Valkoinen talo sateenkaarilipun väreillä.

Venäjällä julkistetussa lipussa on vahvoja viitteitä ranskalaisen homoavioliittojen vastaisen "La Manif pour tous" -kampanjan käyttämään kuvakieleen. Venäjän "hetero-pride" -lipussa on kuvattuna silhuetit kahdesta aikuista; nainen ja mies, sekä kolmesta lapsesta; tyttö ja kaksi poikaa. Hahmot pitävät toisiaan kädestä. Perhettä kuvaavan silhuetin alapuolella on sosiaalisen median tunniste #настоящаясемья (suom. todellinen perhe).

Lipusta on kolme versiota: valkea, sininen ja punainen - Venäjän lipun värit.

Venäläisversion kuvitus eroaa ranskalaiskampanjan lipusta siten, että venäläisessä versiossa lapsia on yksi enemmän. Lippuprojektin yhtenä voimahahmona toimiva Aleksei Lisovenko sanoo, että suurempi lapsimäärä kuvaa Venäjän traditioita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä ollaan viime vuosina oltu huolissaan syntyvyyden laskusta.

Lisovenkon mukaan lippu on toteutettu yhteistyössä "La Manif pour tous" -kampanjan kanssa. Myös Suomessa toimivalla yhdenvertaisuutta vastustavalla "Aito avioliitto" -ryhmällä on yhteyksiä ranskalaiskampanjaan, ja heidän käytössään on samat graafiset elementit kuin ranskalaiskampanjalla. Samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustavaan ryppääseen kuuluu myös esimerkiksi USA:n Massachusettsin osavaltiossa perustettu MassResistance -järjestö, joka on luokiteltu HLBT-vastaiseksi viharyhmäksi.

- Tämä on vastauksemme samaa sukupuolta olevien avioliitoille, perhekäsityksen pilkalle. Meidän on estettävä gay-kuume maassamme ja tuettava perinteisiä arvoja, sanoi Lisovenko Izvestia-lehden mukaan.

Lisovenko haluaisi myös kieltää sateenkaarilipun esilläpidon Venäjällä, mukaan lukien verkkosivut ja sosiaalisen median. Kesäkuussa hän lähetti duumalle pyynnön kiellon toteuttamisesta.

Lippu julkistettiin keskiviikkona, jolloin Venäjän kirkossa vietetään vanhan kalenterin mukaan pyhän Fevronian ja Pietarin päivää. Vuodesta 2008 lähtien samalla on vietetty perheen, rakkauden ja uskollisuuden päivää.

RT: United Russia activists create ‘flag for straights’ to oppose ‘gay fever’
PinkNews: Russia unveils ´straight pride´ flag

47 kommenttia

Olen aina arvostanut venäläistä luovuutta. Huipputeos!

Noista saa ihan hyviä joulukuusenkoristeita, kun vähän leikkaa ja liimaa :).

Kommenttia muokattu: 08.07.2015 klo 22:55
Venäjällä tehdään avioeroja eniten maailmassa.