USA hyväksyi homoavioliitot - syrjintäsuojassa puutteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Yhdysvalloissa on yhä 27 osavaltiota, joissa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien syrjintäsuoja työelämässä on vaillinainen.

Avioliitto-oikeuden myötä aviopareille kuuluvat verotukseen, maahanmuuttoon ja perintöön liittyvät oikeudet tulivat koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja kaikkialla liittovaltion alueella. Samoin lähimpinä omaisina taataan puolisoille oikeus vierailla sairaalassa tai vankilassa.

Oikeus avioliittoon ei kuitenkaan tuonut mukanaan helpotusta siihen, että monissa osavaltioissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjinnältä työelämässä suojaava lainsäädäntö on vaillinaista: homoksi, lesboksi, biseksuaaliksi tai transsukupuoliseksi paljastuminen ei ole erottamisperusteena laiton. Käytännössä, jos aviolituminen samaa sukupuolta olevan kanssa tulee työnantajan tietoon, voi osassa osavaltioita seurata ongelmia jopa työsuhteen jatkumisen kanssa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia koskettava syrjintäsuojalainsäädäntö on osavaltiokohtaista. Syrjintäsuojaa on yritetty saada liittovaltion lainsäädäntöön jo kahden vuosikymmenen ajan, mutta toistaiseksi epäonnistuen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erityisesti uskonnollisissa yhteyksissä hlbti-vähemmistöjen syrjintäsuojalait- ja käytännöt ovat koetuksella. Joidenkin arvioiden mukaan hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta vastustava toiminta on homoparien avioliitto-oikeuteen liittyvän ratkaisun myötä siirtymässä entistä vahvemmin syrjintäsuojan vastustamiseen.

Pinknews: You can still be fired for being gay in 27 states
USA: Tasa-arvoinen avioliitto on saatu – kannattaako vastarinta
USAssa avioliitto avattiin myös homoille ja lesboille

10 kommenttia

Kyselin Amerikasta tunnelmia tasa-arvoista avioliittoa koskevan korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen.

Päällimmäisenä heillä oli suuri helpotuksen tunne. Päätös on liittovaltiotasoinen ja verotuksellisesti ja etuisuuksien puolesta nyt aviopuolisoita kohdellaan samalla tavoin riippumatta pariskunnan sukupuolesta.

Epäselväksi keskustelusta jäi se, että pystyvätkö osavaltiot kuitenkin kohtelemaan eri tavalla samaa sukupuolta olevia pareja osavaltion myöntämien etuuksien puolesta ja paikallisessa verotuksessa.

Eräänä ongelmana, eikä kovinkaan pienenä sellaisena, on kuinka kohdellaan rekisteröityneitä pareja, jotka eivät mene avioliittoon. Monet yritykset ovat tähän mennessä myöntäneen etuja rekisteröidyssä parisuhteessa oleville, koska avioliitto ei ollut mahdollinen samaa sukupuolta oleville pareille hyvin monessa osavaltiossa. Uuden lain myötä odotetaan nyt, yhtenäistävätkö yritykset käytäntöjään koskemaan etuuksia samaa sukupuolta oleville pareille, jotka ovat avioliitossa, mutta ei rekisteröityneille pareille.

***

Muutamissa julkisissa kommenteissa on ilmaistu huolestuminen siitä, että katoaako gay-kulttuuri tyystin, kun homot ja lesbot ovat nyt valtavirtaa siinä missä heterotkin.

Oma tuntumani on, ettei gay-kulttuuri katoa minnekään, vaikka siirrytäänkin kohden valtavirtaa avioliiton ja omien lasten myötä.
Sain Amerikasta vielä lisätarkennusta kysymyksiini lakimuutoksen vaikutuksista. Lainaan tänne tätä yhden henkilön näkemystä suoraan.

- Liittovaltion tuloverotuksen säännöt ovat määrääviä. Osavaltioiden verotus noudattaa liittovaltion säädöksiä. Sen ei pitäisi olla ongelma. Saattaa kuitenkin tulla eteen yrityksiä muuttaa osavaltioiden perintöverotusta. Epäilen kuitenkin vahvasti, että sellaiset aikeet voisivat menestyä oikeuskäsittelyissä. Seurauksena oikeuskäytännöistämme, otaksun sukujen yrittävän kuitenkin kumota testamentteja. Tämä mahdollisuus on olemassa kaiken aikaa, riippumatta siitä, mikä on parin sukupuoli. Leskeneläke ja sosiaaliturva ovat nyt suojattuja.

- Sitä vastoin meillä ei ole yleisesti voimassa olevia syrjintäsuojalakeja. Osavaltiot, kuten Pennsylvania, sallivat edelleen seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan irtisanomisen taikka syrjimisen työhönotossa taikka asunnon vuokraamisessa jne. Jää nähtäväksi myös tulevatko pankit käyttämää toisenlaisia kriteereitä esimerkiksi asuntolainoituksessa tai muissakin pariskunnille myönnettävissä lainoissa. Yleistuntumani on se, että erot [hetero- ja homopariskuntien välillä] katoavat aikaa myöden.