International Herald Tribune-lehden päätoimittaja David Ignatius antaa kolumnissaan huonon ennusteen USAn homoavioliittojen vastustajille. Esimerkkejä löytyy historiasta. Vuonna 1954 käytiin oikeustaistelu värillisten oikeudesta käydä samoja kouluja kuin valkoiset. Etelävaltioissa vaadittiin mustille omia, erillisiä kouluja. Oikeus päätti yhteisistä kouluista valkoisille ja värillisille. Etelävaltioiden poliitikot aloittivat ”massiivisen vastarinnan”. Vastarinta kohdistui oikeusistuimeen, mutta samalla USAn kansalaisten enemmistöön. Vastustajat hävisivät.
Nyt jotkut konservatiivit ovat lehtiartikkkelin mukaan tekemässä samanlaisen virheen. Tiukimmat konservatiivit haluavat takaisin ”traditionaaliset arvot”. Mielipidekyselyt osoittavat, että menneeseen ei kuitenkaan ole paluuta. Pew Research Centerin mukaan 57% amerikkalaista tukee samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Korkeimman oikeuden tuore päätös varmaan tuo lisää kansalaisten tukea. Erityisesti nuoret kannattavat tasa-arvoa avioliiton solmimisessa. Vuoden 1980 jälkeen syntyneistä 73% tukee homoavioliittoja.
Jos republikaanit oikeasti ryhtyvät vastarintaan, lopputulos on heidän kannaltaan huono. Arkansasin oikean siiven presidenttiehdokas Mike Huckabee on kertonut, että täytyy aloittaa ”vastarinta oikeustyraniaa vastaan”. Louisianan kuvernööri jylisee, että mikään maallinen tuomioistuin ei voi muuttaa Jumalan tahtoa. Sovinnollisemmat, kuten Jeb Bush, on sanonut, että päätös on tehty ja sen kanssa eletään, vaikka oltaisiin eri mieltä.
Äärikonservatiivit puhuvat samoilla äänensävyillä kuin vuoden 1954 koulukiistan vastarintamiehet. Silloin suljettiin kouluja, jotta vastarinta olisi tehokkaampaa. Lopulta tarvittiin armeijaa takaamaan rotujen tasa-arvoinen kohtelu. USAssa kokemus on opettanut, että suvaitsemattomuus ja vastarinta demokraattisen valtiojärjestelmän päätöksiin eivät tuota tulosta.
Suomessa perinteisen eli "aidon" avioliiton kannattajat saattavat joutua saman ongelman eteen. Heidän sanomaansa ei oteta vakavasti, koska ei haluta paluuuta menneeseen. Kun aikanaan tehtiin sukunimilakia, varoiteltiin, että uusi, liberaali laki tuhoaa perheet. Todellisuudessa aivan muut asiat rasittavat perheiden kestävyyttä.