Tutkimusanalyysi: sateenkaariperheiden lapset eivät eroa heteroparin vanhemmoiman perheen lapsista

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 20

Samaa sukupuolta olevien parien vanhemmoimissa perheissä kasvaneet lapset eivät selvityksen mukaan eroa eri sukupuolta olevien parien vanhemmoimissa perheissä kasvaneista.

Coloradon yliopistossa tehtyä tutkimusanalyysiä varten käytiin läpi 19 000 vuosina 1977-2013 julkaistua aihetta käsittelevää tutkimusta ja artikkelia.

Social Science Research -lehdessä julkaistusta selvityksestä kertoo Yle.

Analyysin mukaan lasten käyttäytymisessä tai koulumenestyksessä ei ole löydettävissä eroja sen perusteella, onko lapsi kasvanut homoparin, heteroparin tai yksinhuoltajan hoivissa. Sen paremmin psykologisia eroja ei tullut esiin. Analyysin mukaan tutkijat ovat nykyisin käytännssä yksimielisiä asiasta: 1990-luvun mittaan syntyneen tieteellisen konsensuksen mukaan vanhempien sukupuoli tai yksinhuoltajuus ei ole merkitsevä lapsen kehityksen kannalta. Sitä aiemmin tutkijoiden keskuudessa asiasta oli kirjavampia käsityksiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Selvitys julkaistiin USA:n korkeimman oikeuden homoparien avioliitto-oikeutta koskevan ratkaisun alla. Yhdeksän tuomarin tekemää päätöstä odotetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Yle: Tutkijat yksimielisiä: Homojen kasvattamat lapset eivät eroa heteroperheiden lapsista
University of Colorado: New study about children of same-sex couples - Research says no evidence they are negatively impacted
Scientific consensus, the law, and same sex parenting outcomes
USAn Korkeimman oikeuden päätös avioliittoasiasta on tulossa

20 kommenttia

Käytännössä siis biologisen isän ja äidin merkitystä kasvatuksessa käsitelleet tutkimukset voidaan kaikki heittää romukoppaan. Tai sitten ei, sillä meillä on vakuuttava näyttö myös siitä, että biologisten vanhempien vanhemmoimissa perheissä, samassa sosioekonomisessa asemassa olevissa perheissä ydinperheen lapset suoriutuvat paremmin kuin kaikissa muissa perhetyypeissä. Tämä näkyy niin yksinhuoltaja-, uus- kuin adoptioperheissä näitä vertailtaessa ehyeen ydinperheeseen.

Yksi hauskimmista tutkimuksista muun muassa osoitti, että isät sitoutuvat parhaiten perheeseensä silloin, kun lapset ovat hänen omiaan, madaltaen eroriskin noin puoleen verrattuna siitä, mitä eroriski oli lapsettomien ja/tai uusperheiden vastaavasta. Onhan näitä.


Vaikka olihan nyt toki niin, että tämä "uusi tutkimus" tutki vain entisiä tutkimuksia ja pyrki selvittämään, milloin "ei eroa"-hypoteesi sai tieteellisen hyväksynnän. Se teki sen APA:saa 2005, ja muun muassa Jari Sinkkonen, varmasti em. vanhemmuusteemoja kauan tutkineena, hämmästeli kuinka harvoin tällaisissa asioissa ylipäätään voidaan sosiologisessa teemassa esittää mitään näin varmana.
  • 2 / 20
  • puppeliassi
  • 24.6.2015, 21.57
Itseasiassa luulisi paremmin samaa sukupuolta olevien parien hoitavan lapsia koska lasten saaminen monella paljon monimutkaisempi, aikaa vievämpi ja kalliimpi kuin heteropareilla joilla voi käydä hupsis.

En usko näissä tutkimuksissa olevan mitään sellaista että heteroparit tutkimukseen olisi valittu nuorehkona kännipäissään raskaaksi tulleita joilta evätään abortti joko vanhempien tai uskonnon perusteella ja homopareina reilu 30 vuotiaita vuosia lasta kalliin adoptioprosessiin kautta odottaneita joilla on elämä kohtuullisen varmaa(työpaikka, oma asunto&auto yms)

Ei vanhempien sukupuolella sinällään väliä ole jollei yhteiskunta aiheuta puolin tai toisin ongelmia(heteroparilla vanhemmat vaativat lapsenlapsia/homopareja syrjitään)