Rooma: Suurmielenosoitus samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamista vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 10

Roomassa on lauantaina järjestetty samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallista tunnustamista vastustava mielenosoitus. Lateraanikirkon vieressä olevalla aukiolla järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui satoja tuhansia homoparien aseman parantamisen vastustajaa. Lisäksi mielenosoittajat vastustivat sateenkaariperheiden ja seksuaalisen sekä sukupuolisen moninaisuuden esiintuomista kouluopetuksessa.

Mielenosoituksen taustavoimat ovat pääasiassa uskonnollis-konservatiivisia tahoja, ja niillä on yhteyksiä esimerkiksi Ranskassa yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustaneeseen La Manif Pour Tous -liikkeeseen, jonka masinoimat mielenosoitukset saivat väkivaltaisiakin piirteitä. Myös Suomessa yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustavalla Aito avioliitto -yhdistyksellä on yhteyksiä samoihin toimijoihin; näillä on esimerkiksi yhteinen graafinen ilme, yhteistä argumentaatiota ja muuta tiedonvaihtoa toimintatavoista.

Italiassa senaatti käsittelee parhaillaan lakialoitetta, joka sallisi samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröitymisen. Lakialoitetta tukee esimerkiksi keskusta-vasemmistoa edustava pääministeri Matteo Renzi. Riittävä tuki aloitteelle ei kuitenkaan toistaiseksi ole varmaa. Tavoitteena on lain saattaminen voimaan vielä heinäkuun aikana.


Italiassa homoparien yhteiselämä ei nauti minkäänlaista lain suojaa. Joidenkin kaupunkien pormestarit ovat kuitenkin uhmanneet lakia ja sisäministeriön määräystä rekisteröimällä ulkomailla solmittuja avioliittoja.

La Stampa -lehden keväällä julkaiseman mielipidetiedustelun mukaan italialaisista noin kaksi kolmesta hyväksyisi samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Puolet sallisi homopareille myös avioliiton. Homoparien adoptio-oikeutta vastustaa kyselyn mukaan kolme neljästä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Italiassa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden tunnustamisesta on keskusteltu pitkään. Lakihankkeet eivät ole edenneet parlamentissa konservatiivisen ja katolisten vastustuksen vuoksi. Irlannin toukokuussa homopareille avioliitto-oikeuden tuonut kansanäänestys kiihdytti keskustelua Italiassakin. Italiassa katolisella kirkolla on vahva asema, kuten Irlannissakin.

Roomassa järjestettiin pride-kulkue lauantaina 13. kesäkuuta. Tapahtumaa seuraavana päivänä paavi ilmaisi kantansa konservatiivisista perhearvoista.

TheLocal.it: Huge rally in Rome against gay unions
Yle: Roomassa sadattuhannet osoittivat mieltään homoliittoja vastaan

10 kommenttia

Paavi seuraa kuin piru raamattuaan (lue Jumalaansa). Paavilla ei ole mitään tekemistä Jumalan tahdon kanssa, vanha sarvipää naureskelee ja toteaa taustalla, "olenpas saanut tuonkin höynän ukon lankaan ja monet seuraamaan höynää!"
Katolinen kirkko masinoi muutama vuosi sitten Espanjassa jättimäiset mielenosoitukset vastustaakseen homoavioliitot sallivaa lakia. Eivät mielenosoitukset pystyneen estämään tasa-arvon etenemistä tuossakaan maassa.

Minulla on aavistus, vaikkakaan ei varmaa tietoa, että katolisen kirkon rankka puuttuminen vahvasti maallistuneen valtion lainsäädäntötoimiin on vain lisännyt kannatusta kyseiselle laille. Näin tulee luultavasti ja toivottavasti käymään myös Italiassa.

Onhan tämä ollut oikeastaan nähtävissä myös Suomessa, jossa inho päiviräsäsläisten tahojen uhoa kohtaan on kannustanut kansalaisia toimimaan aivan päinvastoin. Tulokset olivat nähtävissä konkreettisisesti kansalaisaloitteen kannatuksessa.