Pohjoismaat menestyivät homovähemmistön tyytyväisyysvertailussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Planet Romeon kartan mukaan homomiehet kokevat olevansa tyytyväisiä elämäänsä erityisesti Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa. (kuvakaappaus verkkosivulta)

Homomiesten tyytyväisyyttä elämäänsä kuvaavan vertailun kärkipaikkaa pitää Islanti ja sen jälkeen seuraavina ovat Norja, Tanska, Ruotsi. Suomi on sijalla 12. Suomen ja muiden Pohjoismaiden välille kiilasivat järjestyksessä Uruguay, Kanada, Israel, Alankomaat, Sveitsi, Luxembourg ja Uusi-Seelanti.

Suomen jälkeen vertailussa ovat Espanja, Saksa, Argentiina, Thaimaa, Belgia, Tsekki, Itävalta, Australia, Ranska, Etelä-Afrikka, Iso-Britannia, Andorra, Irlanti ja USA. Suomen lähimaista Viro on sijalla 42, Latvia sijalla 70, Liettua sijalla 72 ja Venäjä sijalla 87.

Perää vertailussa pitää sijalla 127 Uganda. Sen vanavedessä ovat Sudan, Etiopia, Kirgistan, Irak, Nigeria ja Iran.

Gay Happiness Index (GHI) perustuu 115 000 Planet Romeo -palvelun käyttäjän vastauksiin. Vastaajista 80 prosenttia määrittelee itsensä homoksi ja 18 prosenttia biseksuaaliksi.

Indeksi perustuu kolmeen asiaan: miten vastaaja kokee yhteiskunnan suhtautumisen homoseksuaalisuuteen, miten kokee tulevansa kanssaihmisten kohtelemaksi sekä miten tyytyväisiä vastaajat ovat elämäänsä ja hyväksyvätkö he itsensä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomalaisia vertailun vastaajista on 664. Vastaustiheys on suurin keskisessä Euroopassa.

Yhteenvedossa esitetään myös kuvaaja siitä, miten asiat ovat kehittyneet vuoden kuluessa. Yleiskuva on, että vertailun kärkipäässä tilanne on kehittynyt entistä suotuisampaan suuntaan - ja ongelmamaissa tilanne on kehittynyt yhä huonompaan suuntaan. Kärjen tuntumassa olevien maiden osalta herättää huomiota Alankomaiden tilanteen heikkeneminen. Myös Slovakiassa ja Unkarissa tyytyväisyys on laskenut.

Planet Romeon kommentissa arvioidaan homojen asemaa peri puolilla maailmaa: Amerikoissa ja Kaakkois-Aasiassa asiat kehittyvät hyvään suuntaan. Euroopassa tilanne vaihtelee Skandinavian "homotaivaasta" Balkanin "homodraamaan". Afrikassa, Keski-Aasiassa ja Lähi-idässä tilanne on vähemmän yllättävästi ahdistava.

Planet Romeo esittelee vertailun yhteenvetosivulla erilaisia muitakin kyselyn löydöksiä.

Lisäksi sivusto julkaisee myös arvionsa siitä, kuinka moni maailman homoista on joutunut seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi kokemaan erilaisia kielteisia asioita. Sivuston arvion mukaan 13 miljoonaa homoa on ajettu kotoaan, neljä miljoonaa kärsii vakavasta väkivallasta, 22 miljoonaa menetti työnsä tai ei saanut työtä, 7 miljoonaa on heteroavioliitossa, 66 miljoonaa on kaapissa vanhemmiltaan ja 41 miljoonaa haluaisi jättää maansa. Sivusto on tehnyt arvionsa sen perusteella, että maailmassa olisi 175 miljoonaa homomiestä.

Planet Romeo: Gay Happiness Index (GHI)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!