Mediakommentteja euroviisujen kärkipaikoista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 10
Englantilaisen GayStarNewsin hätkähdyttävä otsikointi

Ruotsin Måns Zelmerlöw voitti ja Venäjän Polina Gagarina tuli Wienin euroviisukisoissa kakkoseksi. Englantilainen hlbti-nettilehti PinkNews kertoo, että venäläinen sai pisteiden jaon aikana vastaansa buuausmyrskyn, jota teknisesti yritettiin peittää. Juontaja muistutti kilpailun aikana, että nyt kilpaillaan musiikilla, ei politiikalla. Esitystä ei häiritty vihellyksillä. Kun voittoa ei tullut, Gagarina lehtitietojen mukaan kyynelehti.

Englantilaisen GayStarNewsin otsikointi voittajasta, Ruotsin Zelmerlöwistä, oli rajuin: ”Anti-gay -laulaja otti voittosijan Eurovisiossa 2015”. Otsikon takana on tietenkin vuoden 2014 haastattelu, jossa Zelmerlöw keittiöohjelmassa kuvaili heteroavioliittoa luonnolliseksi ja homosuhteita poikkeaviksi. Haastattelu levisi laajasti eurooppalaiseen gaymediaan ja oltiin tyrmistyneitä. Ruotsalainen lehti QX on yrittänyt pehmentää ja korjata tilannetta erikoishaastatteluin, mutta kantaa ottavan yleisön muisti on pitkä. Ei ole auttanut, vaikka Metro-lehdessä ja QX:n haastattelussa Zelmerlöw spekuloikin, että hän voisi rakastua myös mieheen, jos sopiva tunneside syntyisi. Ei ole vielä syntynyt. Ruotsissa Zelmerlöwin naissuhteet ja avioero ovat olleet otsikoissa viime aikoina.

QX haastatteli pikaisesti Zelmerlöwiä eilen. Suhtautuminen homoihin tuli taas puheeksi. Vaikka vielä miehet eivät olekaan aiheuttaneet hänessä tunnemyrskyä, pitää vain odottaa, sillä kaikkea voi sattua. Edelleen hän on pahoillaan siitä, mitä tuli sanottua Pluran keittiössä (tv-ohjelmassa). QX käyttää termiä: Plura-gate.

Kun viime vuonna julkisuusmyrsky syntyi, iltapäivälehdet kertoivat, että hän yritti saada homorakkautta halventavaa osuuttaan pois ohjelmasta, mutta ei onnistunut. Kaikki tuli ulos leikkaamattomana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Gay Star newsin kommentti
QX:n tuore pikahaastattelu

10 kommenttia

Jos joku pitää naisen ja miehen välistä avioliittoa luonnollisena asiana, siitä ollaan tyrmistyneitä ja vaaditaan sanojaa korjaamaan mielipidettään paskamyrskyn uhalla. Hillitöntä suvaitsemista.
Todella hyvä, että Måns torppasi Venäjän valkokaartin viisuvoiton, vaikkei tämän vuoden Euroviisuissa yhtäkään briljanttia kappaletta ollutkaan, vaikkakin hyvä-äänisiä laulajia kasapäin kylläkin.

PKN:n Euroviisumenestyksen osalta nyt kun esikarsintojen äänestystulokset julkistettiin, nähdään varsin mielenkiintoiset asiat:
- PKN:n viisumenestyksen torppasivat äänestysmaiden asiantuntija-raadit, eivätkä kansalaiset (kummankin äänet vaikuttivat 50% valintaan)
- itäisen Euroopan maiden kansalaiset antoivat PKN:lle jopa paremmin ääniä, kuin muutamat läntisen Euroopan maat

Täältä, Euroviisujen asiantuntijaraatien ja katsojaäänien äänestystuloksista (tiedoissa näkee numeroista, monennelleko sijalle esikarsinnassa esitys äänestettiin, eli numerot 1 - 10 kymmenen eniten ääniä saanutta ja siis esikarsinnasta jatkoon päässet)

http://www.eurovision.tv/upload/voting/ESC-2015-first_semi-final-full_results.xls

...näkee tosiaan selvästi sen, että jos äänestymaiden kansalaiset (televote-sarake) olisivat saaneet tehdä valinnan, olisi PKN päässyt selvästi finaaliin, mutta asiantuntijaraatien yhteisäänten (rank-sarake) vaikutuksesta yhdistetty sijoitus (combined) ei yltänyt 10 valitun joukkoon.

Virolaiset katsojat äänestivät PKN:n parhaaksi, 1-sijalle tuossa esikarsintaporukassa, mutta heilläkin asiantuntijaraadit äänestivät PKN:n vasta 12.sijalle, joten yhteisvaikutuksesta Virosta saatiin vain 4 pistettä, eikä 12, mikä katsojaäänillä olisi saatu.

Samoinhan (muistaakseni) kävi UMK-äänestyksessäkin, että asiantuntijaraatien äänillä PKN:ää ei olisi valittu, mutta kansalaisäänet ratkaisivat. (voin toki muistaa väärinkin)

Euroviisujen 2015 Finaalin äänestystulokset ovat täällä:

http://www.eurovision.tv/upload/voting/ESC-2015-grand_final-full_results.xls

ja 2. semifinaalin ääenstystulokset täällä:

http://www.eurovision.tv/upload/voting/ESC-2015-second_semi-final-full_results.xls

Eli tuosta voi katsoa senkin, mikä maa katsojaäänten perusteella olisi voittanut finaalin.

Kommenttia muokattu: 24.05.2015 klo 14:39