Wienissä torstai-iltana sateenkaarimarssi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Useat itävaltalaiset hlbti-järjestöt kutsuvat kansainväliset vieraat mukaan sateenkaarimarssille, joka torstai-iltana kulkee läpi Wienin keskustan. Lähtö on klo 18 paikallista aikaa Siegmund Freud -aukiolta. Berliinistä odotetaan marssin kärkeen suurta lippua, jossa on kaikkien niiden maiden liput, jotka edelleen lainsäädännössään jahtaavat homoja.

Tiistai-illan alkukarsinnassa ei voitu välttää politiikkaa, vaikka perinteisesti tv- ja radioyhtiöt ovat korostaneet ESC:n epäpoliittisuutta. Kun Venäjän esiintyjät olivat lavalla, sadat sateenkaariliput liehuivat salissa ja tv-kamerat ikuistivat tämän hiljaisen protestin. Viheltelystä tällä kertaa pidättäydyttiin.

(sateenkaariliput vilahtavat mm. kohdassa 0:45 alusta)

Venäjän tähti, Polina Gagarina, on luonut hyvät suhteet Conchita Wurstiin, ja heidän pusuvideonsa ja halauksensa on levinnyt sosiaaliseen mediaan. Venäläistähti puhui tiistai-illan karsinnan jälkeen pressitilaisuudessa rakkauden – kaikenlaisen rakkauden – puolesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tänään torstaina toisessa karsintaerässä lavalle astuu ruotsalainen Måns Zelmerlöw. Mies on esiintynyt vuosien mittaan monissa hlbti-tilaisuuksissa, mm. QX-gaalan isäntänä. Hän on ollut ruotsalaisen hlbti-yleisön suosikki. Kuitenkin vuosi sitten hän TV3:n Pluras kök -ohjelmassa paljasti ”todelliset karvansa” ja osoittutui varsin homofobiseksi: homoseksuaalisuus on epäluonnollista eikä homoliitto vastaa miehen ja naisen avioliittoa. Myöhemmin hän pyyteli anteeksi lausuntoaan.

Maaliskuussa 2014 QX julkaisi haastattelusta ko. kohdan:

Måns: ”Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans.” (suomeksi: mies tuntee automaattisesti vetovoimaa naiseen)
Miriam Bryant: "Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?”. (onko homous siis poikkeama)
Måns: ”Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas”. (kyllä, mutta eihän siinä mitään pahaa, mutta on luonnollista että nainen ja mies tekevät lapsia, niin ihmissuku säilyy)
http://www.qx.se/noje/26067/en-sund-reaktion-pa-ett-osunt-uttalande

Sosiaalinen media oli revetä. Månsia pidettiin superhomofobina tai sitten hänelle annettiin anteeksi. Jonas Gardell ja RFSL paheksuivat.

Nyt lehdistön haastatteluissa Zelmerlöw on viisaasti yrittänyt kuvata, miten hän voisi olla miehen kanssa, jos syntyisi tunneside. Ruotsalainen hlbti-julkaisu QX uskoo, että Måns Zelmerlöw nousee finaaliin kappaleellaan Heroes.

Torstai-illan marssireitti kulkee läpi Wienin ydinkeskustan.

1 kommenttia

Tätä artikkelia kirjoittaessani en huomannut, että QX oli uudestaan nostanut omalle etusivulleen ruotsalaistähden "synnintunnustuksen". Englanninkielisessä jutussa hän pahoitteli vääriä sanavalintoja.

http://www.qx.se/noje/melodifestivalen/28417/i-went-too-far-in-so-many-ways

Sosiaalisen median ja seurapiirilehtien hälyn voi hyvin ymmärtää. Hlbti-yleisö on omalta osaltaan ollut nostamassa hänet tähdeksi. Joidenkin mielestä hän puri sitä kättä, joka tarjosi ruokaa. Eilisillan esikarsinnasta hän pääsi jatkoon ja niin oli hyvä ja oikein.

Kommenttia muokattu: 22.05.2015 klo 04:41