USA: Korkein oikeus pitää voimassa New Jerseyn eheytyshoitokiellon

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 3

Yhdysvaltain korkein oikeus ei ota käsittelyyn vetoomusta, jonka päämääränä oli kumota New Jerseyn osavaltion kielto ns. eheytysterapian antamisesta alaikäisille.

Elokuussa 2013 New Jerseyn kuvernööri Chris Christie allekirjoitti lain, jolla kiellettiin alaikäisiin homoseksuaaleihin kohdistuvat sellaiset hoidot, joilla pyritään muuttamaan näiden seksuaalista suuntautuneisuuttaan.

Laista valitettiin tuomioistuimeen, jonka syyskuussa 2014 antaman päätöksen mukaan se ei loukkaa eheytysterapiaa tarjoavien terapeuttien sananvapautta tai uskonnollisia oikeuksia. Alemman oikeusasteen päätöksestä valitettiin korkeimpaan oikeuteen, joka nyt vahvisti päätöksen ja samalla lain lainvoimaisuuden.

Korkein oikeus on aiemmin jättänyt ottamasta käsittelyyn vetoomusta, jonka pyrkimyksenä oli Kalifornian vastaavanlaisen lain kumoaminen. Kalifornian lisäksi myös pääkaupunki Washington DC kieltää eheytysterapian tarjoamisen alaikäiselle.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa kieltää hoidot joiden tavoitteena on nuorten seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttaminen. Valkoisen talon lausunnossa huhtikuussa eheytysterapiana tunnettua toimintaa nimitettiin "tuhoisaksi".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lääketieteen, psykiatrian ja psykologian järjestöissä suhtaudutaan yleisesti torjuvasti seksuaalisen suuntautuneisuuden muuttamiseen tähtääviin ns. eheytyshoitoihin.

Suomessa ei ole tällä hetkellä olemassa puoskaroinnilta suojaavaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi Seta katsoo, että erityisesti alaikäisten kohdalla täyskielto eheytyshoidoille olisi tärkeää.

GayStarNews: Supreme Court upholds New Jersey´s ban on gay conversion therapy
Yle: Yhdysvaltain korkein oikeus piti eheyttämisterapiakiellon voimassa
Obama haluaa kieltää ns. eheytysterapiat

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • Oikeudet?
  • 4.5.2015, 19.02
Eivätkö ihmiset enään saa itse päättää haluamistaan hoidoista?? Törkeää kieltää hoidot niitä tarvitsevilta!!!
Nimimerkki "Oikeudet?" olisi sitten kai halukas sallimaan myös sukupuolenkorjaushoitojen tyrkyttämisen alaikäisille?