Tokion pride-tapahtumassa juhlittiin myönteisissä tunnelmissa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Tokio

Tokiossa Shibuyan alueella sunnuntaina vietetyn pride-tapahtuman kulkueessa marssi noin 2 000 ihmistä. Tunnelmaa kuvattiin aiempaa myönteisemmäksi. Japanissa hlbti-vähemmistöjen olemassaolosta on pääosin vaiettu, mutta aivan viime aikoina tilanne on alkanut muuttua.

Sunnuntai-iltapäiväinen sateenkaarikulkue viestitti toiveesta, että yhteiskunta jatkaisi orastavaa viimeaikaista kehitystään yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta hyväksyvämpään suuntaan. Tapahtuman järjestäjät kertovat, että pride pyrkii tuomaan hlbti-vähemmistöt näkyväksi kannustavalla ja hauskalla tavalla. Näkymättömissä oleva vähemmistö pyrkii näin saamaan äänensä kuuluville.

Maaliskuussa Shibuyan alueen valtuusto päätti, että samaa sukupuolta olevat parit voivat saada todistuksen parisuhteestaan. Ensimmäiset todistukset arvioidaan annettavan heinäkuussa. Japanissa ei ole tätä ennen virallisesti tunnustettu samaa sukupuolta olevien parisuhteiden olemassaoloa. Todistuskaan ei tuo parisuhteelle mitään avioliittoon verrattavia laillisia oikeuksia, vaan käytännössä kyse on kahdenvälisestä toisen osapuolen tunnustamisesta lähiomaiseksi. Todistusten toivotaan kuitenkin tuovan helpotusta ja turvaa samaa sukupuolta oleville pareille esimerkiksi tilanteissa, jossa toinen kumppani joutuu sairaalahoitoon.

Vastaavanlaisia todistuksia on kaavailtu myös joillekin muille alueille Tokiossa ja Yokohamassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Japanissa suhtautumien hlbti-vähemmistöihin on konservatiivisempaa ja vaietumpaa kuin useimmissa muissa moderneissa teollistuneissa maissa. Japanissa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa eikä lainsäädännössä ole muunkaanlaista parisuhdemuotoa homopareille. Keväästä 2009 lukien Japani on sallinut kansalaistensa avioituvan ulkomailla samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa, mutta Japanissa tällaisella liitolla ei ole oikeusvaikutuksia.

Japan Times: Rainbow parade celebrates LGBT equality push
PinkNews: Tokyo Pride celebrates emerging LGBT rights in Japan
Japani: Samaa sukupuolta olevien parisuhteet saavat tunnustuksen ensimmäistä kertaa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!