Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous: itsemääräämisoikeus sukupuoleen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous hyväksyi keskiviikkona päätöslauselman, jossa se antoi Euroopan neuvoston jäsenmaille suosituksia transihmisten ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja edistämisestä.

Asiasta kertoo Seta.

Yleiskokous vaatii jäsenmaita kunniottamaan ja suojelemaan transihmisten oikeutta syrjimättömyyteen ja luomaan itsemääräämisoikeuteen perustuvan, nopean, läpinäkyvän ja saavutettavan menettelyn juridisen sukupuolen tunnustamiseen.

Juridisen sukupuolen tunnustamisesta vaaditaan poistettavaksi lääketieteelliset vaatimukset, kuten vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sekä mielenterveysdiagnoosi. Myös avioerovaatimusta vaaditaan poistettavaksi.

Transihmiset halutaan huomioitavaksi syrjinnän vastaisessa ja viharikoksia koskevassa lainsäädännössä. Lapsen etu vaaditaan otettavaksi ensisijaisesti huomioon kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Transihmisten terveydenhuolto halutaan saavutettavaksi ja jäsenmaita vaaditaan varmistamaan, etteivät transihmiset (lapset mukaan lukien) tule leimatuksi mielisairaiksi kansallisissa tai kansainvälisissä luokituksissa. Lisäksi jäsenmaiden on tuotettava aktiivisesti tietoa sekä lisäämään tietoisuutta ja koulutusta etenkin ammattilaisten keskuudessa.

Jäsenmaita vaaditaan myös harkitsemaan kolmannen sukupuolivaihtoehdon ottamista käyttöön henkilöllisyystodistuksissa.

Setan tavoitteena transihmisten aseman parantaminen

Suomessa ihmisoikeusjärjestö Setan tavoitteena hallituskaudelle 2015–2019 on sukupuolen vahvistamisen lainsäädännän uudistaminen oikeusperustaisesti niin, että henkilön juridinen sukupuoli perustuu omaan ilmoitukseen.

Tällä hetkellä Suomen translaki vaatii juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä, lääketieteellistä selvitystä siitä, että henkilö "pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että hän elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa", avioliiton muuttamista rekisteröidyksi parisuhteeksi puolison suostumuksella sekä 18 vuoden ikärajaa.

Seta kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisee huhtikuussa loppuraporttinsa, jossa ehdotetaan harkittavaksi lainsäädännön kehittämistä itsemääräämisoikeuden suuntaan.

Seta: Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous vaatii itsemääräämisoikeutta sukupuoleen
Council of Europe: Discrimination against transgender people in Europe
TGEU Media Statement: Council of Europe Adopts Historic Transgender Resolution

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!