Avoimesti homoseksuaalisia poliitikkoja – erityisesti lesboja – on edelleen hyvin vähän

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Tuula Juvosen tänään julkaistu kirja ”Kaapista kaapin päälle” selvittelee, miksi Suomessa homojen ja lesbojen asemaan on ollut vaikea saada parannuksia lainsäädännön kautta. Politiikassa heteromiehet ovat yhä määrittäneet sen, mikä on hyväksyttävää. Naiset ja homot ovat vuosikymmeniä olleet paitsiossa. Vasta viime vuosina on tilanteeseen alkanut tulla parannusta. Mutta vaikka homomiehiä on päässyt politiikan huipulle, ”julkilesbojen” on ollut vaikeampaa nousta esiin.

Tuula Juvonen tarkastelee politiikan ilmaston muuttumista homonäkökulmasta 1980-luvulta 2010-luvulle. Kirjassa hän vertaa Suomen tilannetta Saksaan, jossa on huomattava määrä homo- ja lesbopoliitikkoja, ja monet ovat merkittävissä asemissa, Westerwelle oli jopa ulkoministerinä.

Kirjan julkistustilaisuudessa tänään kuultiin kolme erilaista arviota kirjasta. Puhujina olivat politiikan tutkija Jaana Kuusipalo, yhteiskuntatieteen maisteri, feministi ja kirjailija Rosa Meriläinen ja SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen. Heidän puheenvuoronsa ovat seuraavassa lähes kokonaan. Puheenvuorot eivät ole helppoja. Niiden kuunteleminen vaatii syventymistä.

Kirjan tekijä Tuula Juvonen kertoo aluksi ranneliike.netille omasta tutkijan työstään ja tänään julkaistun kirjan teemoista.
Audio
Audio
Julkistamistilaisuuden aluksi Tuula Juvonen kertoi laajemmin kirjansa sisällöstä.
Audio
Rosa Meriläinen kuvasi värikkäästi tuntemuksiaan kirjasta ja naisesta poliitikkona. Yllä olevassa kuvassa Rosa Meriläinen.
Tutkija Jaana Kuusipalo on tutkinut mm. naista poliitikkona.
Audio
Reijo Paananen aloitti SDP:n puoluesihteerinä Jutta Urpilaisen kaudella ja jatkaa nyt edelleen Antti Rinteen kaudella. Hän on politiikan huipulla, vaikka ei olekaan ollut kansanedustajana. Paanasen puheenvuoron jälkeen Tuula Juvonen kommentoi kuultuja puheenvuoroja.
Audio
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!