Sateenkaaripelipaidat liigajäillä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme
Örebron sateenkaaripelipaita

Örebro HK on pelannut ”Pride-otteluksi” nimetyn ottelun Frölunda Indians –joukkuetta vastaan Ruotsin jääkiekon pääsarjassa. Teemaan sopivasti joukkueen pelipaidat olivat saaneet sateenkaaren värit. Vaikka pari pykälää alemmalla sarjatasolla pelaava Kiruna IF otti sateenkaaripaidat koko kaudeksi käyttöön, on Örebro ensimmäinen pääsarjatason joukkue, joka pelaa kyseisessä väriyhdistelmässä.

Jo etukäteen oli kerrottu, että kyseessä ei ole mikään julkisuustemppu. Seura oli tiedotteessaan mm. viitannut kaikkien ihmisten tasavertaisiin oikeuksiin sekä siihen, että Örebro HK haluaa omalta osaltaan olla niitä toteuttamassa, ja tämä on sille hyvä lähtökohta. Teemaottelulla oli myös kaupallista menestystä: rajattuna eränä tehtyjä pelipaitojen fanipainoksia ja huiveja on mennyt kaupaksi hyvin.

Ainakaan paidat eivät menoa haitanneet, sillä Örebro voitti ottelun lopulta maalein 4-2.


Tämä ei jää tähän – Pelaajat marssimaan Prideen

Pride-ottelussa seksuaalivähemmistöjen oikeudet olivat muutenkin esillä, kuin pelipaitojen muodossa. Hallilla mm. jaettiin tietoa ihmisten yhdenvertaisuudesta. Seuran edustajan mukaan tätä pidetään kulmakivenä tai lähtölaukauksena tulevalle toiminnalle. Myös lupauksia kiekkotähtien osallistumisesta Pride-marssille on saatu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Liigapelaajien svengaus Village Peoplen tahtiin

Ottelun jälkeen joukkueen jäseniä luisteli jäälle huudattamaan yleisöä. Ensin saapui maalivahti Július Hudáček, ja pienen tauon jälkeen vielä viisi kenttäpelaajaa saapui riemuitsevan yleisön eteen. Enteen tulevasta antoi mm. se, että eräällä pelaajalla oli päässään intiaanipäähine, toisella taas cowboyhattu. Eikä aikaakaan, kun hallin äänentoisto alkoi soittaa Village People –yhtyeen klassikkoa ”YMCA”, jonka tahdissa pelaajat jammailivat ennen poistumistaan pukukoppiin.

Trivia 1
Örebron suomalainen Marko Anttila on ensimmäinen suomalainen pääsarjatason jääkiekkoilija, joka luistelee jäälle sateenkaaripaidassa.

Trivia 2
Örebron vastustajajoukkue Frölunda Indiansin kapteeni on New York Rangersin ykkösmaalivahti, gay-ikoni Henrik Lundqvistin kaksoisveli Joel Lundqvist.

Toimittajan kommentti

Liigaottelussa asiatietoa, yhteiskunnallista vastuunkantoa, karnevaalitunnelmaa ja huipputason urheilua? Only in Sweden, voisi joku sanoa, vaikka hieman hillitympänä versiona vastaava on nähty myös Pohjois-Amerikassa. Erityisen ruotsalaista tästä tekee kuitenkin se, että koko halli on menossa täysillä mukana, kaikilla on kivaa, kukaan ei mökötä, eikä ketään suljeta yhteisön ulkopuolelle. Tämä on yksi pieni esimerkki siitä, miten vahva ruotsalainen urheilu on. Jos asiaa haluaisi ajatella kyynisesti, niin sekin onnistuu. Nimittäin sponsoroinnissa ns. eettinen sponsorointi on Ruotsissa jo melko vakiintunutta. Epäeettinen toiminta vie rahaa, eettinen ja vastuullinen taas tuo rahaa. Niin yksinkertaista se on.

Ruotsalainen joukkueurheilu, myös jääkiekko, on dynaaminen rakennelma. Hulluimpaankin ulkopuolisen esittämään ideaan annetaan vähintään kohtelias vastaus, että asiaa selvitetään. Toteuttamiskelpoisia ideoita taas toteutetaan, vaikka niillä ei kassakone kilisisikään.

Ruotsalaisjoukkueiden hurmoksellisen hyvähenkistä, leppoisaa ja iloista kohtaamista seuratessa tuntuu käsittämättömältä, että vain jokunen sata kilometriä idempänä vastaava pääsarjataso sekoilee valokuvaajille langetettujen porttikieltojen kanssa (koska kuvaja ei jakanut työnsä tuloksia ilmaiseksi), vältellään yhteiskuntavastuun kantamista ja tilataan lähestulkoon keskiaikaisia blogitekstejä, joita vielä jälkikäteen puolustellaan.

Heja Sverige!

Kuvalähde: Örebro HK

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!