Tasavallan presidentti allekirjoitti avioliittolain uudistuksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 24

Tasavallan presidentti vahvisti allekirjoituksellaan lain avioliittolain muuttamisesta. Vahvistaminen tapahtui tasavallan presidentin esittelyssä perjantaina 20.2.2015.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan lakia muutetaan kansalaisaloitteen pohjalta. Kun laki tulee voimaan, on myös samaa sukupuolta olevilla oikeus solmia avioliitto. Laki tulee voimaan 1.3.2017.

Eduskunta hyväksyi 12.12.2014 tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90. Tuolloin tyhjää äänesti 1 edustaja ja poissa oli 7 edustajaa. Eduskunnan on ennen lain voimaantuloa hyväksyttävä lukuisia muutoksia avioliittoon sidoksissa olevaan lainsäädäntöön. Eduskunta edellyttää lain hyväksymisen yhteydessä hyväksytyssä lausumassaan, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on ensimmäinen Suomen lainsäädännön osaksi tullut laki, joka on saanut alkunsa kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitteen allekirjoitti miltei 167 000 suomalaista.

Suomi on Pohjoismaista viimeinen, joka hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on joitain kertoja ilmaissut henkilökohtaisesti suhtautuvansa varauksella siihen, että avioliitto-instituutio laajenee koskemaan myös samaa sukupuolta olevien liittoja. Hän on kuitenkin todennut olevansa täyden tasa-arvon kannalla; hänen mukaansa oikeuksien pitäisi olla yhtäläiset niin hetero- kuin homoparisuhteiden kohdalla. Niinistö on tuonut esiin esimerkiksi ajatusta "pariliitto"-käsitteen luomisesta.

Marraskuussa 2014 eduskunnan päätettyä avioliittolain uudistamisen hyväksymisestä, totesi Niinistö, että "nyt on tyytyminen eiliseen ratkaisuun ja minusta asia on selvä".

Syyskuussa 2001 Niinistö kansanedustajana ollessaan äänesti parisuhdelain puolesta.

Valtioneuvosto: Presidentin esittelyn päätökset
Keskustelu: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista
Tasavallan presidentti vahvistaa perjantaina avioliittolain muutokset

24 kommenttia

Ja tämä oli nyt sitten tässä ja loppuunkäsitelty, KD ja muut! :P
Hidasteliko Kokoomuslainen Niinistö tahallaan tämän kanssa??