Tasavallan presidentti vahvistaa perjantaina avioliittolain muutokset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Oikeusministeriö kertoo, että hallitus on lähettänyt tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvät avioliittolain muutokset presidentin vahvistettavaksi. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa uudistettu laki perjantaina 20. helmikuuta tulemaan voimaan 1. maaliskuuta 2017.

Oikeusministeriön tiedotteen mukaan ministeriö ryhtyy valmistelemaan tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämiä muiden lakien muutoksia. Niitä koskeva lakiesitys annetaan eduskunnalle ensi syksyn aikana, kuten eduskunta edellytti hyväksyessään tasa-arvoista avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen viime joulukuussa.

Eduskunta hyväksyi 12.12.2014 tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90. Tuolloin tyhjää äänesti 1 edustaja ja poissa oli 7 edustajaa. Samalla hyväksyttiin lausumaehdotus, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Oikeusministeriö: Tasa-arvoiseen avioliittoon liittyvät avioliittolain muutokset presidentin vahvistettavaksi
Keskustelu: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista
Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Asia etenee lainmukaisesti, hyvä niin. En sitä epäillytkään, sillä eduskunta on korkein päättävä elin, jonka päätöksiä hallituksen ja presidentin on noudatettava. Oikeusministeriön tiedote on mielestäni epätarkka, joten seuraavassa tarkennukseni.

Presidentin tarkoitus on vahvistaa huomenna laki avioliittolain muuttamisesta. Kun presidentti on sen allekirjoittanut, tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan laissa määrättynä ajankohtana eli 1.3.2017. Avioliittolaille ei siis tehdä enää mitään.

Samalla presidentti vahvistaa lakiin liittyvän lausuman, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä. Oikeusministeriö onkin jo valmistelemassa muutoksia muihin lakeihin, joista esitykset on tarkoitus antaa syksyllä. Tuleva hallitus antaa aikanaan esitykset eduskunnan hyväksyttäviksi ja lopuksi presidentti vahvistaa ne.
Tällaisen käsityksen olen saanut.

Valtioneuvoston ratkaisuehdotukset presidentille:

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtioneuvoston-yleisistunto-19-2-2015?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_redirect=%2Fpaatoslyhennelmat

Kommenttia muokattu: 19.02.2015 klo 19:25
Lienee selvää, että Niinistö vahvistaa lain perjantaina.

Aikamoinen soppa saataisiin aikaan sillä, että Niinistö ei allekirjoittaisi lakia kolmeen kuukauteen (ymmärtääkseni 3kk alkaa juosta huomisesta, kun laki on esitetty vahvistettavaksi). Tällöin laki palautuisi eduskuntaan. Ja kolmen kuukauden päästähän meillä on jo uusi eduskunta.

Jos Niinistö lykkäisi vahvistamista kolmella kuukaudella, palautuisiko laki eduskunnalle vai raukeaisiko se saman tien? Jos laki palautuisi eduskunnalle, lain läpimeno alistettaisiin taas uuden eduskunnan äänestykselle.