ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin

Sami Mollgren • 12.12.2014 13:54 • päivitetty: 12.12.2014 15:14 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain äänin 101-90. Tyhjää äänesti 1 edustaja ja poissa oli 7 edustajaa.

Samalla hyväksyttiin Jani Toivolan (vihr) lausumaehdotus, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista tarvittaviin muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Lakimuutoksen käytännön läpivienti jää seuraavalle hallitukselle. Lain on määrä astua voimaan 1.3.2017. Laki astuu voimaan riippumatta siitä, ehtiikö tuleva eduskunta tehdä muun tarvittavan lainsäädäntötyön. Mikäli muutoksia ei ehditä tehdä, jää lainsäädäntöön kuitenkin ristiriitoja. muutettavia lakeja ovat esimerkikso translaki, josta on avioliittolain muuttamisen myötä poistettava vaatimus parisuhteen purkamisesta, jotta korjattu sukupuoli voidaan vahvistaa. Avioliittolain muutos vaikuttaa moniin muihinkin lakeihin.

Eduskunta hylkäsi äänin 97–91 Jouko Jääskeläisen (kd) lausumaehdotuksen, jonka mukaan avioliittolakia uudistettaessa perheen ulkopuolisessa adoptiossa "turvataan lapselle oikeus isään ja äitiin, jollei nykyisiä käytäntöjä noudattaen ole lapsen edun kannalta painavia syitä sijoittaa häntä yhden vanhemman perheeseen".

Tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta äänestettin eduskunnassa edellisen kerran kaksi viikkoa sitten. Silloin eduskunta hyväksyi aloitteen äänin 105-92. Äänestyksen jälkeen lakimuutos oli suuren valiokunnan käsittelyssä, joka hyväksyi sen äänin 17-8.

Kansalaisaloitetta edistäneen Tahdon2013-kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen kokee, että päätöksen myötä palkittiin vuosien työ.

- Kansalaisaloite on nyt näyttänyt voimansa ja osoittanut, että kansalaisaktivismilla voi saada merkittävän yhteiskunnallisen muutoksen aikaiseksi. Tämän upeampaa päätöstä kampanjamme ei olisi voinut saada, sanoo Moilanen.

Tahdon2013 -kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme uskoo, että julkisuudessa esitetyistä epäilyksistä huolimatta lausumassa edellytetyt lakimuutokset tullaan toteuttamaan.

- Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on nyt hyväksytty, joten muun lainsäädännön on johdonmukaisesti huomioitava avioliittolakiin tehdyt muutokset. Olisi omituista, että suomalaiseen lainsäädäntöön jäisi epäloogisuuksia, jotka voivat jopa aiheuttaa syrjiviä tilanteita.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Selvät lukemat jälleen!
Kansanedustajien kasvoilta oli luettavissa melkoista jännitystä äänestyksen aikana, niin kristillisten kuin vihreittenkin riveissä. Tuskin yllätys tuloksesta oli kummallakaan puolella järin suuri.
  Public eye • 12.12.2014 14:52
Aikanaan parisuhdelain puolesta äänesti alle puolet edustajista (vastustajiakin oli muutama vähemmän). Nyt tasa-arvoista avioliittolakia kannatti yli puolet.
  smo • 12.12.2014 14:56
Ja ystävämme Niikko on jälleen todennut, että avioliittolain muutos voidaan kumota uuden eduskunnan voimin ( www.ts.fi ).

Eli kyllä tässä niikot, räsäskät ja anttilat ovat kovasti tekemässä asiasta vaaliteemaa.

Eikös oteta haaste vastaan?
  smo • 12.12.2014 15:24
Lakia vastustaneiden puolelta on annettu julkisuuteen harhaanjohtavaa tietoa, ettei lakimuutos sitoisi tulevaa eduskuntaa, esim. yle.fi

Tälla sivulla on hienosti oikeaa tietoa. Samoin Helsingin Sanomat on jo 1.12. oikeusministeriön asiantuntijaan tukeutuen selvittänyt saman otsikolla "Eduskunnan päätös avioliittolain muutoksesta sitoo seuraavaa hallitusta ja eduskuntaa" www.hs.fi
  Autogame (ei rekisteröitynyt) • 12.12.2014 15:39
Tässä vielä äänien jakauma kansanedustajittain
www.eduskunta.fi
  Public eye • 12.12.2014 15:42
Sanat eivät riitä kertomaan, mutta sanon kuitenkin, että hienoa ja upeaa. Suuret kiitokset kaikille, jotka ovat tehneet työtä paremman Suomen puolesta.

Äänestys meni näköjään odotetusti. Arja Juvonen (ps) äänesti tälläkin kertaa puolesta. Eräs keskustalainen, joka ekakerralla äänesti vastaan, äänesti nyt tyhjää. Kokoomuksen Sasi ja Zyskowicz äänestivät vastaan.

Perussuomalaisten "uusi" lehti, kuulemma mediakulttuuriteko, kertoo tärkeimmän uutisen olevan Tossavaisen sanomiset jostain ( www.suomenuutiset.fi ). Kristillisdemokraattien tärkein uutinen kertoo, että Kylli Kylliäinen on nimetty eduskuntavaaliehdokkaaksi ( kristillisdemokraatit.fi ).
---
Naapuri toi kaksi viinilasia. Nyt on todella hyvä syy käydä kaupassa.
  Havainnoija • 12.12.2014 16:35
Keskustan Markku Rossi vastusti avioliittolain muuttamista kaksi viikkoa sitten, nyt hän äänesti tyhjää. - Vielä yksi äänestys, jai sormi olisi etsiytynyt kyllä-nappiin???
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 13.12.2014 00:13
Arja Juvonen pysyi toisessa äänestyksessäkin omassa kannassaan.

Hienoa!
  SaintJudy • 13.12.2014 14:48
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy