Tasavallan presidentti vahvistaa perjantaina avioliittolain muutokset (juttukommentit)

  • 1 / 4
  • Havainnoija
  • 19.2.2015 19:19
Asia etenee lainmukaisesti, hyvä niin. En sitä epäillytkään, sillä eduskunta on korkein päättävä elin, jonka päätöksiä hallituksen ja presidentin on noudatettava. Oikeusministeriön tiedote on mielestäni epätarkka, joten seuraavassa tarkennukseni.

Presidentin tarkoitus on vahvistaa huomenna laki avioliittolain muuttamisesta. Kun presidentti on sen allekirjoittanut, tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan laissa määrättynä ajankohtana eli 1.3.2017. Avioliittolaille ei siis tehdä enää mitään.

Samalla presidentti vahvistaa lakiin liittyvän lausuman, että hallitus ryhtyy viivytyksettä valmistelemaan esityksen tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämistä muutoksista muihin lakeihin ja antaa esityksen eduskunnan käsiteltäväksi 31.12.2015 mennessä. Oikeusministeriö onkin jo valmistelemassa muutoksia muihin lakeihin, joista esitykset on tarkoitus antaa syksyllä. Tuleva hallitus antaa aikanaan esitykset eduskunnan hyväksyttäviksi ja lopuksi presidentti vahvistaa ne.
Tällaisen käsityksen olen saanut.

Valtioneuvoston ratkaisuehdotukset presidentille:

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtioneuvoston-yleisistunto-19-2-2015?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_redirect=%2Fpaatoslyhennelmat

Kommenttia muokattu: 19.02.2015 klo 19:25
  • 2 / 4
  • JAMPPA
  • 19.2.2015 19:55
Lienee selvää, että Niinistö vahvistaa lain perjantaina.

Aikamoinen soppa saataisiin aikaan sillä, että Niinistö ei allekirjoittaisi lakia kolmeen kuukauteen (ymmärtääkseni 3kk alkaa juosta huomisesta, kun laki on esitetty vahvistettavaksi). Tällöin laki palautuisi eduskuntaan. Ja kolmen kuukauden päästähän meillä on jo uusi eduskunta.

Jos Niinistö lykkäisi vahvistamista kolmella kuukaudella, palautuisiko laki eduskunnalle vai raukeaisiko se saman tien? Jos laki palautuisi eduskunnalle, lain läpimeno alistettaisiin taas uuden eduskunnan äänestykselle.
  • 3 / 4
  • jnsto
  • 19.2.2015 22:27
Historiallisesti katsottuna, näissä "arvokysymyksissä" löytyy myös presidentti Koiviston menettely. Hän hyväksyi helatorstain palauttamisen torstaille lauantaista, mutta siirsi voimaantulopäivää pitemmälle tulevaisuuteen.
Havainnoija: Presidentti ei vahvista eduskunnan lausumia. Lausuman toteutus on nykyisen ja tulevan hallituksen tahdon varassa. Tulevakaan hallitus ei kuitenkaan todennäköisesti sivuuta eduskunnan tahtoa, ja uusi avioliittolaki on huomisen jälkeen joka tapauksessa plakkarissa.

Jamppa: Presidentin 3 kk määräaika alkoi juosta eduskunnan lähetettyä kirjelmänsä joulukuussa hallitukselle.

Jnsto: Lain voimaantulo jätetään usein määrättäväksi vahvistettaessa. Tässä tapauksessa eduskunta kuitenkin saneli että se on 1.3.2017. Presidentti ei voi muuttaa sitä.