Vapaat suunnat asettavat homovastaisuuden ehdoksi yhteistyölle evl-seurakuntien kanssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4
Toivakan kirkko on vuodelta 1882. Pohjois-Päijänteen itärannan alueille on ollut tyypillistä kilpailevien vapaiden suuntien melko suuri kannatus. Kuva: Toivakan seurakunta.

Suhtautuminen seurakuntatasolla HLBT-suomalaisiin määrittää evankelisluterilaisen kirkon kanssakäymistä vapaiden suuntien kanssa tilanteissa, jolloin evl.fi on paikallisesti vähemmän jyrkkä. Käytännössä evl-seurakuntia näin jaetaan ulkopuolelta oikeansuuntaisiin ja vääriin.

Toisaalta vapaat suunnat voivat jopa suosittaa evl-kirkon jumalanpalveluksiin menoa, jos julistus siellä on heille mieluisaa.

Keskisuomalaisen Toivakan seurakunnan yhteistyösuhde paikallisiin helluntailaisiin on katkennut kirkkoherra Panu Partasen toivotettua homoseksuaaliset pariskunnat ja yksittäiset ihmiset tervetulleiksi seurakunnan toimintaan. Aiheesta kertoi mm Keskisuomalainen.

Partanen sanoo maakuntalehden mukaan, että sek­suaalinen suuntautuminen on ihmisten oma asia. "Me hyväksymme homot joukkoomme samalla tavalla kuin kaikki muutkin".
"Ihmiset vastaavat asioistaan ilman meidän ohjaustamme. En näe yksioikoisesti synniksi sitä, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä haluaa elää yhdessä", sanoo kirkkoherra.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Toivakan seurakunnassa toimitaan joka tapauksessa kirkon opetuksen mukaan. Tässä hän viittaa mm siihen, että evl-kirkko ei hyväksy tasa-arvoista avioliittokäsitystä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Seurakuntien yhteisessä tiedotteessa yhteistyön päättymisestä kerrotaan, että taustalla ovat erilaiset näkemykset Raamatun tulkinnasta, erityisesti puhuttaessa sukupuolineutraalista avioliitolaista.

"Kyseessä ovat niin isot näkemyserot Raamatun ymmärtämisestä ja tulkitsemisesta, että yhteistyössä kannattaa ottaa aikalisä ja miettiä, mitä tämä oikein tarkoittaa", sanoo helluntaiseurankunnan pastori Miika Huotari.
Huotarin mukaan on valitettavaa, että hyvä ja hedelmällinen yhteistyö on nyt päättynyt ainakin väliaikaisesti.
"Kyseessä on kipeä ratkaisu, mutta kaikissa asioissa ei pysty tekemään kompromissia", Huotari sanoo.

Toisaalta, jos julistus evl-kirkossa on otaksuttavasti heille sopivaa, vapaat suunnat ovat valmiita myös suosittamaan valtakirkkoon menoa.

Kun nykyisin Pitäjämäen kirkkoherrana Helsingissä toimiva Arto Antturi muutama vuosi sitten sijaisti Toronton suomalaisessa Agricolan evl-seurakunnassa, paikallinen helluntaiseurakunta Saalem jätti väliin oman jumalanpalveluksen järjestämisen ja päätti menosta joukolla Agricolaan Antturia kuuntelemaan. Antturi on saanut Suomessa äskettäin julkisuutta allekirjoittamalla Aito avioliitto -kannanoton internetissä. Aihe on ollut esillä ranneliike.netin keskustelupalstalla.


Keskisuomalaisen uutinen (19.1.15). Kuvassa kirkkoherra Panu Partanen. Kuvatekstissä hän uskoo yhteistyön paikallisen helluntaiseurakunnan suuntaan myöhemmin palaavan.

Uutinen Keskisuomalaisessa 19.1.15

4 kommenttia

Mikä se onkaan se "saatanallinen helvetti" - eipä muuta kuin kristinuskomus&islam.

Hell ... helluntailaiset.
Humaaniuteen kuuluu myös asian johtaminen sivuraiteille ^ esimerkiksi sekoittamalla käsitteitä keskenään.