Alan Turingin muistikirja huutokaupataan

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren

Alan Turingin muistikirja on määrä huutokaupata huhtikuussa. Asiasta kertoi amerikkalainen Bonhams-huutokauppakamari keskiviikkona.

Logiikan tutkija ja matemaatikko Turing tunnetaan modernin tietotekniikan uranuurtajana ja erityisesti työstään natsien Enigma-salakirjoituskoodin purkamiseksi Toisessa maailmansodassa.

Nyt huutokaupattava muistikirja on osa kirjallista jäämistöä, jonka Turing jätti matemaatikkoystävälleen Robin Gandylle. Gandy antoi pääosan muista Turingin paperista Cambridgeen King´s Collegelle, mutta 56-sivuisen muistikirjan vuoteen 1995 asti elänyt Gandy piti itsellään.

Muistikirjan hinnan arvioidaan kohoavan yli miljoonan euron.

Kiitosten sijaan Turing sai elinaikanaan osakseen vainon homoseksuaalisuutensa vuoksi. Turing pakotettiin kemialliseen kastraatioon "törkeästä siveettömyydestä" - sukupuolisuhteesta toisen miehen kanssa - saadun tuomion jälkeen.

Yleisen käsityksen mukaan Turingin kuolema 41-vuotiaana, vuonna 1954 oli itsemurha. Asia on kuitenkin kiistanalainen.

Sittemmin Turingin työn merkitys on tunnustettu ja tiedemiehen kunniaa on pyritty palauttamaan. Vuonna 2009 pääministeri Gordon Brown pahoitteli Turingin kohtaloa, vuonna 2012 julkaistiin Turingin työn kunniaksi postimerkki ja vuonna 2013 kuningatar Elisabet II armahti Turingin. Armahdusta kritisoitiin, koska kymmeniä tuhansia saman kohtalon kokeneita miehiä ei armahdettu samalla.

The Guardian: Unseen Alan Turing notebook expected to fetch at least £1m
Alan Turing (Wikipedia)
Lakialoitteessa ylähuoneelle vaaditaan anteeksipyyntöä Alan Turingin itsemurhaan päätyneestä kohtelusta

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta