Lehti: Venäläiset homomiehet hakevat turvapaikkaa Suomesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Lappeenrannan Uutiset kertoo, että kaksi venäläistä homoseksuaalia odottaa turvapaikkaa Lappeenrannassa. 24- ja 36-vuotiaat miehet ovat odottaneet syyskuusta lähtien Konnunsuon vastaanottokeskuksessa ratkaisua turvapaikasta.

Kimmo Panula Saimaan Setasta kommentoi Lappeenrannan Uutisille videohaastattelussa homoseksuaalien tilannetta Venäjällä. Hänen mukaansa homojen asema Venäjällä on huolestuttava ja heidän asemansa vaikeutuu jatkuvasti.

Panula ei olisi yllättynyt siitä, että hlbti-vähemmistöihin kuuluven maasta pois pyrkivien määrä kasvaisi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema Venäjällä heikentynyt

Viime vuosina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema Venäjällä on heikentynyt, ja esimerkiksi hlbti-järjestöjen toimintaa on vaikeutettu. Samoin em. vähemmistöihin kuuluvien kokoontumisvapautta on rajoitettu ja usein hlbti-ihmisten oikeuksia puolustavat mielenilmaisut ovat joutuneet väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi.

Kesällä 2013 Venäjällä hyväksytty ns. "homopropagandalaki" vaikeuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevan asiallisen tiedon levittämistä. Laittomaksi katsotaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parisuhteiden esittäminen saman arvoisena heterosuhteiden kanssa. Myös valtiollisen television keskusteluohjelmissa on lietsottu kielteisiä ennakkoluuloja homoseksuaalisuudesta.

Lappeenrannan Uutiset: Kaksi venäläistä homoseksuaalia odottaa turvapaikkaa Lappeenrannassa
Lappeenrannaan Uutiset: Näin Saimaan Seta kommentoi homojen tilannetta Venäjällä - katso video

1 kommenttia

Verkkolehtien lukijakommenteissa on tavan mukaan ollut kovinkin kiihkeitä puheenvuoroja sitä vastaan, että venäläisiä hlbti-vähemmistöihin kuuluvia turvapaikanhakijoita otettaisiin vastaan Suomeen. Kielteisiä äänenpainoja ovat herättäneet niin venäläisyys kuin homoseksuaalisuuskin.

Toisaalta kommenteissa on huomautettu, että esimerkiksi nyt Lappeenrannassa turvapaikkapäätöstä odottavat ovat parhaassa työiässä.