Venäjä: sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta kielletään ajokortin saaminen

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 5

Venäjällä esimerkiksi transsukupuolisilta ja transvestiiteilta voidaan evätä ajokortti. Uudet rajoitukset perustuvat pääministeri Dmitri Medvedevin joulukuun lopussa allekirjoittamaan tieturvallisuusasetukseen. Rajoituksia perustellaan tarpeella tiukentaa autoilijoiden kontrollia liikenneonnettomuuksien kasvun kuriin saamiseksi.

Teiden liikenneturvallisuuden parantamisen nimissä Venäjä kieltää ajokortin saamisen henkilöiltä, jotka kärsivät tietyistä psyykkisiin ja fyysisiin häiriöihin luokitelluista ominaisuksista. Ajokortin saamisen esteenä on mainittu muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisen sairausluokituksen mukaiset “aikuisiän persoonallisuus- ja käytöshäiriöt”. Näihin kuuluvat esimerkiksi transsukupuolisuus ja transvestisuus. Kielto koskee myös esimerkiksi patologisia uhkapelaajia, passiivis-aggressiivinen persoonallisuushäiriön omaavia ja pakonomaiseen varasteluun taipuvaisia henkilöitä, kuten myös fetisistejä, ekshibitionisteja ja voyeristejä.

Ihmisoikeusaktivistit, ihmisoikeuksiin erikoistuneet asianajajat ja psykiatrit ovat kritisoineet voimakkaasti uusia säännöksiä. Rajoitukset on katsottu yleisesti syrjiviksi, eikä monilla ajokieltoon johtavilla asioilla tiedetä olevan minkäänlaista vaikutusta henkilön kykyyn ajaa autoa turvallisesti. On esitetty myös pelkoja, että rajoitukset saattavat karkottaa apua tarvitsevat ihmiset mielenterveyspalveluiden ulottumattomiin: ajo-oikeuden menettämisen pelossa he eivät hakeudu selvittämään mahdollisia ongelmiaan.

Venäjän ammattiautoilijoiden liiton piiristä ajokortin saamisen ehtojen kiristämistä lääketieteellisten syiden osalta on sen sijaan katsottu perusteltuna, joskin tavallisien autoilijoiden osalta vaatimusten ei tarvitsisi olla yhtä kierät kuin ammattiautoilijoiden kohdalla.

Muuallakin hlbti-vähemmistöihin kuuluminen aiheuttanut ajokorttiongelmia

Italiasta on kerrottu yksittäistapauksista 2000-luvulta, esiemerkiksi vuosilta 2005 ja 2011, jolloin seksuaalivähemmistöön kuuluvalle ei ole myönnetty ajokorttia ilman oikeuden puuttumista asiaan. Myös joissain USA:n osavaltioissa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluminen on 2000-luvun puolella johtanut vaikeuksiin saada ajokortti. Suomesta on 1960-luvulta tiedossa ainakin yksi tapaus, jossa on haluttu kieltää ajokortin saaminen homoseksuaalisuuden vuoksi. Tuolloin ajokortti kuitenkin lopulta myönnettiin oikeuden päätöksellä.

BBC: Russia says drivers must not have ´sex disorders´

5 kommenttia

Äly älä jätä. Inkkarit karanneet kanootista venäjällä.
Hunajaa Humanille. :D (satiirista tilanne komiikkaa)