Seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaiset oikeudet saavat yhä enemmän kannatusta Suomessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

T-Median vuosittaiseen kansan arvot -tutkimukseen vastanneista 66 prosenttia katsoo, että homoseksuaaleilla pitäisi olla kaikki samat oikeudet kuin heteroilla. Vastaajista 20 prosenttia puolestaan katsoo, että homoseksuaaleille ei tulisi antaa kaikkia samoja oikeuksia kuin heteroille.

Seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisten oikeuksien tuki on erityisen suurta nuorissa ikäryhmissä: 15-24-vuotiaiden ryhmässä kannatus on 80 prosenttia. 25-34-vuotiaiden ryhmässä kannatus on 78 prosenttia, 35-44-vuotiaissa 75 prosenttia, 45-54-vuotiaissa 62 prosenttia, 55-64-vuotiaissa 55 prosenttia ja 65-vuotiaiden ja tätä vanhempien ryhmässä kannatus on 46 prosenttia.

Suhtautuminen homoseksuaalien tasa-arvoiseen asemaan on muuttunut sallivammaksi kaikissa ikäryhmissä vuoden takaiseen vastaavaan kyselyyn verrattuna. Merkittävin muutos suhtautumisessa on tapahtunut 35-44-vuotiaiden ikäryhmässä, nousua oli 11 prosenttiyksikköä. Myös 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien ryhmässä nousu oli edelliseen vuoteen verrattuna merkittävää: 8 prosenttiyksikköä.

- Kansan arvot ovat muuttuneet vuodessa selkeästi sallivampaan suuntaan. Muutos on todella vahva. Kaikissa tutkituissa ikäryhmissä homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannattajien joukko on nyt isompi kuin niitä vastustavien, kertoo tutkimusyhtiö T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka.

Naiset ovat selvästi miehiä enemmän tasa-arvon kannalla, samoin suuremmissa kaupungeissa asuvat kannattavat yhdenvertaisia oikeuksia todennäköisemmin kuin pikkupaikkakunnilla asuvat. Etenkin pääkaupunkiseudulla asuvat vastaajat ovat suhtautumisessaan muuta maata sallivampia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Erityisesti nuoret haluavat edetä nopeasti kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, ja valtaosa nuorista nostaa homojen oikeudet mielestään kiinnostavimpien yhteiskunnallisten teemojen joukkoon. Asuinpaikkakunnan koolla on myös iso merkitys suhtautumiseen. Kun pääkaupunkiseudulla homoseksuaalien tasa-arvoisia oikeuksia kannattaa 78 prosenttia, niin vastaava luku alle 10 000 asukkaan paikkakunnilla on enää 55 prosenttia, kertoo T-Median tutkimusjohtaja Sari Maunula.

Kansan arvot -tutkimukseen vastasi yli 3 500 suomalaista. Vuoden 2014 tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella kesällä 2014.

Avioliittolain uudistuksella kansan laaja tuki

Kansan arvot -tutkimus antaa muiden viime vuosina julkaistujen samaan aihepiiriin liittyvien tutkimusten kanssa samansuuntaisia tuloksia. Useiden mielipidemittausten mukaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien oikeutta avioliittoon tukee merkittävä enemmistö suomalaisista.

T-Media: Kansan arvot -tutkimus: Suomalaiset yhä vahvemmin homoseksuaalien tasa-arvoisten oikeuksien kannalla

1 kommenttia